Pomnik Bismarcka (dawny)

Bismarck Denkmal

Głównym elementem projektu był w nim 80 centymetrowy medalion wykonał wg. zleconego projektu przez prof. Johan-na Friedricha Reusch’a, (W 1863 ukończył berlińską Akademii Sztuki, żył w latach 1843-1906) wykładowcy uniwersyteckiego z Królewca. W prawej części na wysokości reliefu z popiersiem, umieszczono trójlistną koniczynę splecioną z trzema liśćmi dębu. Poniżej napis „W Trójcy siła”. Podobizna umieszczona została na częściowo obrobionym głazie granitowym. Pod spodem wykuty w kamieniu napis BISMARCK. ...
Głównym elementem projektu był w nim 80 centymetrowy medalion wykonał wg. zleconego projektu przez prof. Johan-na Friedricha Reusch’a, (W 1863 ukończył berlińską Akademii Sztuki, żył w latach 1843-1906) wykładowcy uniwersyteckiego z Królewca. W prawej części na wysokości reliefu z popiersiem, umieszczono trójlistną koniczynę splecioną z trzema liśćmi dębu. Poniżej napis „W Trójcy siła”. Podobizna umieszczona została na częściowo obrobionym głazie granitowym. Pod spodem wykuty w kamieniu napis BISMARCK. Oszlifowano boczne krawędzie głazu, mającego wysokość 4,80 m. Prace kamieniarskie pomnika wykonała firma E. Schulz’a z Nidzicy. Całość została zrealizowana dość szybko. 25. kwietnia1904 r. dokonano aktu wmurowania kamienia węgielnego, a odsłonięcia dokonano 26. Czerwca. Pomnik stał na płn.-zach. rogu dzisiejszego skrzyżowania ul. Traugutta i 1-Maja. Losy po 1945 podobne jak poprzednika nieznane.

Pomnik Bismarcka w Nidzicy.
    Ulica Romualda Traugutta i pomnik Bismarcka w Nidzicy.