Jezioro Gawlik

Gablick See, Gablicker See

Jezioro leży na Pojezierzu Mazurskim, w mezoregionie Pojezierza Ełckiego, w dorzeczu Gawlik–Ełk–Biebrza–Narew–Wisła. Znajduje się około 20 km w kierunku wschodnim od Giżycka. Od strony wschodniej do jeziora wpływa pięciorzędowy ciek wodny o nazwie Gawlik, który łączy zbiornik wodny z jeziorem Sowa, a także dalej z jeziorem Łękuk. Gawlik ma odpływ na południu i kieruje wody do jeziora Jędzelewo. Do jeziora wpływa także od północy bezimienny ciek wodny określany jako Dopływ z lasu. Nad brzegiem znajdują ...
Jezioro leży na Pojezierzu Mazurskim, w mezoregionie Pojezierza Ełckiego, w dorzeczu Gawlik–Ełk–Biebrza–Narew–Wisła. Znajduje się około 20 km w kierunku wschodnim od Giżycka. Od strony wschodniej do jeziora wpływa pięciorzędowy ciek wodny o nazwie Gawlik, który łączy zbiornik wodny z jeziorem Sowa, a także dalej z jeziorem Łękuk. Gawlik ma odpływ na południu i kieruje wody do jeziora Jędzelewo. Do jeziora wpływa także od północy bezimienny ciek wodny określany jako Dopływ z lasu. Nad brzegiem znajdują się miejscowości Grądzkie (na północy), Gawliki Wielkie (na południowym zachodzie) oraz Szczybały Orłowskie i Kowalewskie (na wschodzie).
Linia brzegowa jest rozwinięta. Na terenie zbiornika wodnego znajduje się 10 wysp o łącznej powierzchni 7 ha, wśród nich m.in. Wyspa Kormoranów, Wyspa Kacza, Wyspa Wierzbowa, Wyspa Łabędzia, Duża Mewa, Mała Mewa oraz Wyspa Duża, która jest największa i ma około 5 ha powierzchni. W północnej części znajduje się duży półwysep o nazwie Grądzki Ostrów. Brzegi są zróżnicowane, gdzieniegdzie wysokie, w innych miejscach niskie. Wokół akwenu znajdują się pola i łąki.
Według danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego powierzchnia zwierciadła wody jeziora wynosi 416,8 ha. Średnia głębokość zbiornika wodnego to 6,0 m, a maksymalna – 12,6 m. Lustro wody znajduje się na wysokości 131,1 m n.p.m. Objętość jeziora wynosi 24771,3 tys. m³. Maksymalna długość jeziora to 2800 m, a szerokość 2300 m. Długość linii brzegowej wynosi 13550 m.

Grądzkie. Półwysep na jeziorze Gawlik. Mal. Fritz Hass.
    Jezioro Gawlik. Mal. Fritz Hass.