Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP

Evangelische Kirche, Kościół ewangelicki

Budynek dawnego kościoła ewangelickiego w Ludomach powstał w 1910 r. na terenie ówczesnego parku dworskiego rodziny Lipskich. Jest jednonawową budowlą z niską wieżą zwieńczoną cebulastym hełmem. Do ściany zachodniej kościoła przylega parterowy budynek dawnej pastorówki. Jako że zbory ewangelickie były z zasady niezwykle skromne, wewnątrz świątyni brak efektownego wyposażenia. Szczególną uwagę przykuwa jednak oryginalnie zachowany piękny witraż z 1906 r. przedstawiający Chrystusa, umiejscowiony w ...
Budynek dawnego kościoła ewangelickiego w Ludomach powstał w 1910 r. na terenie ówczesnego parku dworskiego rodziny Lipskich. Jest jednonawową budowlą z niską wieżą zwieńczoną cebulastym hełmem. Do ściany zachodniej kościoła przylega parterowy budynek dawnej pastorówki. Jako że zbory ewangelickie były z zasady niezwykle skromne, wewnątrz świątyni brak efektownego wyposażenia. Szczególną uwagę przykuwa jednak oryginalnie zachowany piękny witraż z 1906 r. przedstawiający Chrystusa, umiejscowiony w okulusie (okrągłym oknie) prezbiterium. Na wieży do dziś znajduje się nieczynny zegar oraz dzwon.
W okresie II Rzeczypospolitej kościół był we władaniu parafii należącej do superintendentury Oborniki-Chodzież Ewangelickiego Kościoła Unijnego.
Obecnie budynek pozostaje zamknięty dla zwiedzających i jest nieczynny dla celów religijnych.

Ludomy. Kościół i szkoła ewangelicka.