Kościół św. Jana Pawła II

Polski kościół ewangelicko-augsburski (do 2005)

lata 50. XIX w.

Neogotycka świątynia powstała w latach 50. XIX wieku, jako budulec posłużył kamień polny oraz cegła. Charakterystycznym elementem architektury jest brak wieży kościelnej. Zamiast niej po obu stronach kościoła występują ceglane, schodkowe szczyty. W świątyni jest prosty, drewniany strop, zdobiony w wielobarwne wzory, natomiast w prezbiterium występuje sklepienie żebrowe. Posadzka i chór, na który można wejść schodami znajdującymi się po obu stronach nawy, są także drewniane. W tym stanie świątynia ...
Neogotycka świątynia powstała w latach 50. XIX wieku, jako budulec posłużył kamień polny oraz cegła. Charakterystycznym elementem architektury jest brak wieży kościelnej. Zamiast niej po obu stronach kościoła występują ceglane, schodkowe szczyty. W świątyni jest prosty, drewniany strop, zdobiony w wielobarwne wzory, natomiast w prezbiterium występuje sklepienie żebrowe. Posadzka i chór, na który można wejść schodami znajdującymi się po obu stronach nawy, są także drewniane. W tym stanie świątynia funkcjonuje do dziś.
Po zakończeniu I wojny światowej wieś została włączona do Rzeczypospolitej. Po II wojnie światowej świątynia została przejęta przez polski kościół ewangelicko-augsburski. W 2005 roku parafia św. Wojciecha odkupiła od gminy ewangelicko - augsburskiej kościół w Burkacie, od tego czasu stała się kościołem filialnym parafii Św. Wojciecha w Działdowie.
Za portalem Moje Mazury

Burkat - kręgielnia, zajazd, kościół.