Cmentarz żydowski (dawny)

Judenfriedhof

II w. św.

Cmentarz żydowski w Gryfinie należał do najstarszych nekropolii żydowskich na Pomorzu. Prawdopodobnie został założony około roku 1718, gdyż już wówczas gmina zatrudniała grabarza. Kirkut powstał na północ od miasta, przy późniejszej bocznej uliczce od Bismarckstrasse (obecnie ul. Grunwaldzka) – Am Judenfriedhof (Przy cmentarzu żydowskim). Jego istnienie potwierdza plan miasta z 1724 roku. Nekropolia zajmowała niewielki obszar ok. 0,1 ha. Gryfiński cmentarz służył za miejsce pochówku nie tylko miejscowej ...
Cmentarz żydowski w Gryfinie należał do najstarszych nekropolii żydowskich na Pomorzu. Prawdopodobnie został założony około roku 1718, gdyż już wówczas gmina zatrudniała grabarza. Kirkut powstał na północ od miasta, przy późniejszej bocznej uliczce od Bismarckstrasse (obecnie ul. Grunwaldzka) – Am Judenfriedhof (Przy cmentarzu żydowskim). Jego istnienie potwierdza plan miasta z 1724 roku. Nekropolia zajmowała niewielki obszar ok. 0,1 ha. Gryfiński cmentarz służył za miejsce pochówku nie tylko miejscowej gminie liczącej w 1764 roku 30 osób, ale także Żydom z innych miejscowości, również ze Szczecina, w którym kirkut został założony dopiero w 1816 roku. W 1863 roku gmina zatrudniła dozorcę cmentarnego, a w latach 80. XIX wieku wybudowała dom przedpogrzebowy i otoczyła kirkut nowym murem kamiennym. Podjęła też starania o powiększenie obszaru nekropolii, gdyż w 1871 roku w Gryfinie żyło 180 osób wyznania mojżeszowego i zaczynało brakować miejsca na pochówki. W XX wieku problem ten przestał być tak palący, gdyż liczba osób narodowości żydowskiej w mieście malała – z 64 w 1913 roku do 35 w 1925 roku. Cmentarz został zniszczony podczas II wojny światowej. Nie wiadomo, co stało się z nagrobkami. W 1972 roku na części jego obszaru wybudowano hotel, który w późniejszym okresie przekształcono w budynek mieszkalny, a pozostałą część przeznaczono na tereny zielone.

Wycinek z planu Gryfina z 1928 roku z zaznaczonym cmentarzem żydowskim.

Cmentarz żydowski (dawny) na innych fotografiach