Pomnik upamiętniający krakowskie getto

Plac Bohaterów Getta (od ok. 1880 Mały Rynek, 1917–1948 plac Zgody) – plac w krakowskiej dzielnicy Podgórze. W 2005 plac został przebudowany.
Po zakończeniu przebudowy na placu odsłonięto pomnik upamiętniający krakowskie getto i krakowskich Żydów składający się z 70 krzeseł. Inspiracją dla jego twórców, Piotra Lewickiego i Kazimierza Łataka, był opis z książki Tadeusza Pankiewicza Apteka w getcie krakowskim, w którym autor wspominał sprzęty wynoszone na plac podczas akcji opróżniania domów po ostatnich ...
Po zakończeniu przebudowy na placu odsłonięto pomnik upamiętniający krakowskie getto i krakowskich Żydów składający się z 70 krzeseł. Inspiracją dla jego twórców, Piotra Lewickiego i Kazimierza Łataka, był opis z książki Tadeusza Pankiewicza Apteka w getcie krakowskim, w którym autor wspominał sprzęty wynoszone na plac podczas akcji opróżniania domów po ostatnich mieszkańcach getta. W 2006 upamiętnienie otrzymało wyróżnienie w kon­kur­sie European Prize for Urban Public Space (Europejskiej Nagrody dla Miejskiej Przestrzeni Publicznej), a w 2011 Gold Award (Złotą Nagrodę) w konkursie Urban Quality Award 2011.

Kraków - Podgórze. Plac Bohaterów Getta - Pomnik upamiętniający ...