Kościół św. Jana Chrzciciela

Evangelische Kirche

1375–1400 / rozbudowany XV-XVI w.

Kościół parafialny, pw. św. Jana Chrzciciela, w stylu gotyckim z cegły i kamienia wybudowano w latach 1375–1400. Wieżę wybudowano na przełomie XV–XVI wieku. Od reformacji do II wojny światowej użytkownikami świątyni byli ewangelicy.
Dnia 17 stycznia 1818 (wg innego źródła w 1817) wielka wichura zniszczyła zadaszenie, wschodni szczyt oraz wieżę, którą odbudowano od drugiej kondygnacji jeszcze w tymże roku. Kolejny raz kościół odnowiono w 1911, odbudowano wówczas schodkowe szczyty dekorowane ażurowymi ...
Dnia 17 stycznia 1818 (wg innego źródła w 1817) wielka wichura zniszczyła zadaszenie, wschodni szczyt oraz wieżę, którą odbudowano od drugiej kondygnacji jeszcze w tymże roku. Kolejny raz kościół odnowiono w 1911, odbudowano wówczas schodkowe szczyty dekorowane ażurowymi blendami i sercami.
Kościół murowany z cegły i kamienia polnego, orientowany, salowy, na planie prostokąta, bez prezbiterium. Od strony zachodniej neogotycka wieża. Ołtarz główny (1682 r.), ambona (1687 r., odnowiony 1864 r.), krucyfiks (1515 r.), rokokowe organy (1882 r.), ławy (XVII w.), cztery epitafia (3 rodziny Truchses von Wetzhausen), tablica z nazwiskami poległych w czasie wojny
Źródło portal Wikipedia

Kościół św. Jana Chrzciciela na innych fotografiach