Cerkiew prawosławna Zaśnięcia NMP (d. synagoga)

Synagoga Ahawat Raim (z hebr. Miłości Bliźniego)

XIV / XV

Kamienica pochodzi XIV / XV wieku. Pod koniec XIX w. kamienica znajdowała się w rękach kupca Seliga Hirscha Steifa, który przekazał ją Żydowskiemu Stowarzyszeniu Dobrych Dążności. Organizacja przebudowała budynek i dostosowała go do potrzeb synagogi. Kolejna przebudowa miała miejsce w latach 1927–1932 według projektu Ferdynanda Lieblinga i Jozuego Oberledera, tym razem z inicjatywy Żydowskiego Stowarzyszenia Miłości Bliźniego (hebr. Ahawat Raim). Wtedy właśnie synagoga zaczęła być nazywana Ahawat ...
Kamienica pochodzi XIV / XV wieku. Pod koniec XIX w. kamienica znajdowała się w rękach kupca Seliga Hirscha Steifa, który przekazał ją Żydowskiemu Stowarzyszeniu Dobrych Dążności. Organizacja przebudowała budynek i dostosowała go do potrzeb synagogi. Kolejna przebudowa miała miejsce w latach 1927–1932 według projektu Ferdynanda Lieblinga i Jozuego Oberledera, tym razem z inicjatywy Żydowskiego Stowarzyszenia Miłości Bliźniego (hebr. Ahawat Raim). Wtedy właśnie synagoga zaczęła być nazywana Ahawat Raim. Przełożonym synagogi był krakowski przemysłowiec Izrael Abrahamer. Można się domyślać, że główna sala modlitewna mieściła się na pierwszym piętrze, a babiniec – na drugim.

W 1940 r. wnętrze synagogi zostało kompletnie zniszczone przez Niemców. Urządzono w nim stolarnię. Jedynym śladem świadczącym o dawnej funkcji budynku jest małe okno na drugim piętrze.

Dawny budynek synagogi otrzymała parafia prawosławna pw. Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny. Po przebudowie ulokowano w nim cerkiew, która funkcjonuje do dzisiejszego dnia. Żydowska Kongregacja Wyznaniowa w Krakowie próbowała odzyskać po wojnie budynek przy ul. Szpitalnej 24, ale jej roszczenia zostały oddalone. Budynek został wpisany do rejestru zabytków pod numerem rej.: A-543 z dnia 19.02.1968 roku. (źródło: Virtual Shtetl)

Reklama przedstawicielstwa browarów
    Kraków. Synagoga Ahawat Raim (hebr. Miłość Bliźniego) mieściła ...