Brama Rycerska

Oficerski Klub Garnizonowy Twierdzy Przemyśl

„Brama Rycerska” mieszcząca się na Placu Dominikańskim swój początek istnienia wiąże z Oficerskim Klubem Garnizonowym Twierdzy Przemyśl, który mieścił się w dawnym Klasztorze Sióstr Dominikanek. Gdy zakon sprzedano, klasztor zaczął pełnić funkcję Szpitala Wojskowego do roku 1884. „Brama Rycerska” była głównym wejściem do kasyna. Nad nią, znajdował się ogród, a wraz z nim kawiarenka, która istniała tam od roku 1925. Przez wiele lat miejsce to popadało w ruinę i chociaż znajdowało się w centrum miasta, ...
„Brama Rycerska” mieszcząca się na Placu Dominikańskim swój początek istnienia wiąże z Oficerskim Klubem Garnizonowym Twierdzy Przemyśl, który mieścił się w dawnym Klasztorze Sióstr Dominikanek. Gdy zakon sprzedano, klasztor zaczął pełnić funkcję Szpitala Wojskowego do roku 1884. „Brama Rycerska” była głównym wejściem do kasyna. Nad nią, znajdował się ogród, a wraz z nim kawiarenka, która istniała tam od roku 1925. Przez wiele lat miejsce to popadało w ruinę i chociaż znajdowało się w centrum miasta, straszyło swym wyglądem. Dopiero w roku 2009 Ministerstwo Obrony Narodowej budynek wciąż należący do wojska przekazało na rzecz Skarbu Państwa, reprezentowanego przez prezydenta Przemyśla. Generalny remont wraz z pracami konserwatorskimi zmienił wizerunek Bramy Rycerskiej. ( )

Brama Rycerska w Przemyślu.

Brama Rycerska na innych fotografiach