Pomnik Ułana i Huzara

10 września 2016 r. na Placu Dominikańskim w Przemyślu odsłonięto pomnik polskiego ułana i węgierskiego huzara. Pomnik postawiono z inicjatywy Przewodniczącego Zgromadzenia Narodowego Węgier László Kövera i Marszałka Sejmu RP Marka Kuchcińskiego, w związku z ogłoszeniem roku 2016 – Rokiem Solidarności Polsko-Węgierskiej. Upamiętnia on wydarzenia z okresu I wojny światowej i pobyt żołnierzy węgierskich w Twierdzy Przemyśl.

Pomnik przedstawia węgierskiego huzara „Honvéda” wrzucającego list do skrzynki ...

Pomnik przedstawia węgierskiego huzara „Honvéda” wrzucającego list do skrzynki oraz polskiego ułana - żołnierza 1. Pułku Ułanów Legionów Polskich, zwanych od nazwiska swojego dowódcy - Władysława Beliny-Prażmowskiego - "Beliniakami". Obok żołnierzy stoją ich konie. Pomnik został wykonany przez Piotra Zbrożka i Elżbietę Zając – Zbrożek (postać ułana) i Sandora Györfi (postać huzara). Pomnik znajduje się przy wejściu do dawnej Bramy Rycerskiej, prowadzącej niegdyś do kasyna wojskowego. ( polskaniezwykła.pl )

Pomnik Ułana i Huzara.
    Pomnik węgierskiego Huzara.