Potok Czerwień

Rotes Wasser, Rotwasser, Czerwony Potok

Potok w Sudetach Zachodnich, w Karkonoszach, lewy dopływ Podgórnej.
Powstaje z połączenia dwóch niewielkich potoków mających swe źródła pod Przełęczą Dołek i Przełęczą Karkonoską. Płynie na północny wschód, najpierw Kozacką Doliną, później Doliną Czerwienia. Nazwy te noszą malownicze fragmenty doliny potoku. W Przesiece, na obszarze Karkonoskiego Padołu Śródgórskiego, skręca na wschód, po czym ponownie na północny wschód, by na granicy Przesieki i Podgórzyna Górnego, w obrębie Pogórza Karkonoskiego, ...
Powstaje z połączenia dwóch niewielkich potoków mających swe źródła pod Przełęczą Dołek i Przełęczą Karkonoską. Płynie na północny wschód, najpierw Kozacką Doliną, później Doliną Czerwienia. Nazwy te noszą malownicze fragmenty doliny potoku. W Przesiece, na obszarze Karkonoskiego Padołu Śródgórskiego, skręca na wschód, po czym ponownie na północny wschód, by na granicy Przesieki i Podgórzyna Górnego, w obrębie Pogórza Karkonoskiego, wpaść do Podgórnej.
Czerwień przyjmuje kilka niewielkich, bezimiennych dopływów oraz jeden większy, lewy – Ziębnik.
Płynie po granicie i jego zwietrzelinie.
Obszar zlewni Czerwienia porośnięty jest górnoreglowymi, niżej dolnoreglowymi lasami świerkowymi. Jedynie odcinek źródliskowy położony jest na obszarze Karkonoskiego Parku Narodowego. Wzdłuż potoku przebiega Celna Droga.
Po wojnie Czerwień nosił nazwę „Czerwony Potok”.