Schronisko nad Popradzkim Stawem (Górski Hotel Popradzki Staw)(SVK)

Schronisko Popradzkie; słow. Chata kapitána Morávku (1961-1969), Chata pri Popradskom plese, Horský hotel Popradské Pleso

1961

Obecny Górski Hotel Popradzki Staw (słow. Horský hotel Popradské Pleso) został zbudowany w latach 1957-1961 obok dawnego schroniska nad Popradzkim Stawem. Projektantami obiektu byli architekci L.Bauer i F.Čapek. Pierwotnie hotel miał 110 miejsc noclegowych i był zarządzany przez przedsiębiorstwo "Interhotel Tatry". Od 1996 r. jest własnością prywatną i ma 155 miejsc noclegowych.
[jawc, wg ]
[jawc, wg ]