Leśnictwo Płoszczyna, Płoszczyna
górski: Płoszczynka nie jest obrębem, należy do Płoszczyny, lecz aby było weselej to leśniczówka stoi na gruncie Siedlęcina :)) . Granica między Płoszczyną a Siedlęcinem biegnie zachodnią krawędzią rowu wzdłuż szosy, budynek stoi za rowem na działce 1120/2 w obrębie Siedlęcin. Wiele jest takich kwiatków.
Aleja Pamięci Żołnierzy Wyklętych, ul. Bolesława Krzywoustego, Głogów
jkw: Musimy pamiętać, że organizacji niepodległościowych było więcej, nie tylko (najliczniejsza) Armia Krajowa.
Stacja kolejowa Biniew, Biniew
maras - Administrator: Dokładnie.
Kamienica nr 58 (dawna), ul. Jedności Narodowej, Wrocław
Tony: Wyprostowałbym w ShiftN-ie, ale nie chcę obcinać tego historycznego zdjęcia. :)

morganghost
morganghost
morganghost
Darkow
morganghost
krzych[k]
Virzzz - Administrator
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]

Wieś Krasków
Autor: Petroniusz (admin)°, Data dodania: 2020-09-13 19:46:07, Aktualizacja: 2020-09-13 20:12:42, Odsłon: 912

Encyklopedia województwa wałbrzyskiego nr 81 (113)

Poniższy tekst w całości stanowi przedruk z Trybuny Wałbrzyskiej nr 6 (1235) z 06.02.1979 roku. Widokówki i zdjęcia pochodzą z portalu wwww.polska-org.pl.

Niewielka wieś w gminie Marcinowice leżąca ok. 12 km na północny-wschód od Świdnicy nad brzegiem Bystrzycy. Przez Krasków przechodzi lokalna droga łącząca Marcinowice z Domanicami w województwie wrocławskim. Obok przebiega granica województwa. Krasków - podobnie jak cała gmina - posiada znakomite warunki glebowo-klimatyczne pozwalające na rozwój rolnictwa. Podobnie jak w innych wsiach tego rejonu część mieszkańców utrzymuje się z pracy poza rolnictwem, przy czym większość pracuje na miejscu lub w okolicznych kamieniołomach. Większość gruntów należy do rolników indywidualnych. Gęstość zaludnienia w obszarze wsi ok. 60 osób na km kwadr. Wieś o charakterze chłopskim. We wsi - podobnie jak w pobliskiej Goli - znajdują się kamieniołomy granitu. W Kraskowie znajduje się stacja Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Wieś położona jest na wysokości ok. 180 m npm. Okoliczne wzgórza przekraczają w niektórych wypadkach 200 m. Najbliższe stacje kolejowe w Żarowie, Imbramowicach (na linii Wałbrzych-Wrocław) i Szczepanowice (na linjii Świdnica-Wrocław). Ponadto komunikacja autobusowa ze Świdnicą.
Zdjęcie nr 3
    Krasków - jak większość okolicznych wsi - powstał w średniowieczu. Pierwsze wzmianki pochodzą z 1250 r.  We wsi nad Bystrzycą zachował się pałac barokowy zbudowany w 1746 r., a później kilkakrotnie restaurowany. Pałac ten powstał w miejscu wcześniejszego renesansowego zamku rycerskiego zburzonego w czasie wojny trzydziestoleniej. Renesansowa bryła ozdobiona została barokowymi elementami dekoracyjnymi. Liczne rzeźby przedstawiające przemijanie czasu są najprawdopodobniej dziełem świdnickiego rzeźbiarza Hoffmanna. Pałac posiada znaczną wartość artystyczną. Otoczony jest parkiem. Obok wznosi się oficyna pałacowa powstała w tym samym czasie co obiekt główny. W pałacu opuszczonym w 1945 r. i zabezpieczonym w 1950 r. mieści się obecnie dyrekcja gospodarstwa państwowego. Innym zabytkiem jest kościół parafialny Wzniebowzięcia Najświętszej Marii Panny z XV w., przebudowany w XVIII w. W czasie prac konserwatorskich w kościele odkryto freski pochodzące z różnych okresów, m.in. także późnoromańskie i gotyckie ze scenami Sądu Ostatecznego. W murze zewnętrznym kościoła nagrobki renesansowe.
Zdjęcie nr 6

Okolice Kraskowa nie mają większego znaczenia turystycznego, choć charakteryzują się interesującą budową geologiczną. W kamieniołomie należącym do Wrocławskich Zakładów Kamienia Budowlanego wydobywa się m.in. kwarc hutniczy, kamień łamany i formak budowlany. W okolicznych starych wsiach m.in. Wierzbnie, Bolesławicach, Piotrowicach, szereg zabytków z tego samego okresu co w Kraskowie.

/ / /
/ /