Zdjęcia niezidentyfikowane (Legnica), Legnica
marcin0975: Zdjęcie zrobione z Alej Orła Białego w kierunku ul Jerzego Libana Plac Wilsona Zdjęcie już było w gorszej jakości
ul. Kaszubska, Lębork
rok - Administrator: Wielorodzinnych.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Kamienna Góra), Kamienna Góra
Kolekcja-BieniasiewiczT.: W tle zarys jakiejś kapliczki?
Kolekcja-BieniasiewiczT.: Prośba o pomoc we wskazaniu dokładnej lokalizacji. Druga fotka z tego samego spaceru:
ul. Gołębia, Kraków
Antoni Kuczek: Dziękuję, zaznaczyłem.
Budynek nr 63 (d. dworzec), Jasień
moose (administrator): Irku - Twoja interpretacja odnośnie dworca nawet mi się podoba, choć nie ze mną to ustalałeś. Nie ma dyskusji wśród adminów i nikt nie spisuje już dobrych pomysłów, stąd zdarza się że mieli się ponownie załatwiony temat. Co do Jasienia - wg mnie dworzec utracił całkowicie swoją funkcję dlatego przekwalifikowałem go na "budynek nr" (zastanawiam się czy zmieniać kategorię obiektu - ale nie, bo na mapie ...

Wincenty Miros
Wincenty Miros

Ostatnio wyszukiwane hasła

Wałbrzych Piaskowa góra główna, Kraków - Główna Poczta, Villa Margareta, polanica zdrój pomnik, żagań rynek, Kowalska, brody, Schloss des Grafen, przesieka, hain, kraschnitz, Legnica plac wilsona, nassadel, kazimierz dolny, Skałeczna Kraków, Krakowska Kraków, Wawrzyńca Kraków, debinka, królowe, lüben, Chełmiec, Piotra skargi, pokrzywno, legnica, landeshut, orzysz kasyno, wroclaw rynek 17, wroclaw rynek 16, zabrze, wroclaw rynek 15, Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego, kluczbork ściegiennego, karkonosze schronisko, tarnów lwowska, wroclaw rynek 14, przesieka Hotel Wilhelmshöhe, długopole, wroclaw rynek 13, Oleśnicą zamek, kołłątaja 22, wroclaw rynek 12, wroclaw rynek 11, Borów, Borów urzad, Wałowice, rynek legnicki, przygórze, ostrów, ulica piłsudskiego wałbrzych, cmentarz sw w, wroclaw rynek sparkasse, fabryka cygar, Zródło, Kubera Józef, kuzniki, kuznick, kuznicki, św. Mikołaja, myslowicka, Zielona Góra ul. sulechowska, Zielona Góra ul. sulechowska 4, strzelce, wroclaw rynek kamienica 9, wroclaw rynek kamienica 7, wrocław konarskiego, Głogów, Bogatynia, wroclaw rynek kamienica 5, wroclaw rynek kamienica 6, Częstochowa, Czesto, bajkał, Mstów, kamieniec, długołęka, Giebułtów, Grudziądzka, archikatedra, gajków, Szczytnicka, jażyniec, środ, wroclaw rynek Dom, Jedności narodowej 156, Stacja paliw, poniatowice, Unisław Ś, Kołobrzeg, mała wrocław, targowa wrocław, ostrów wielkopolski, Kraków Kazimierz, Bieniowice, kłodzko, kochłowice, fso, fsc, rynek adler apotheke, rynek silbermann

Central Hotel w Pile

Wolfgang Wittkowski wspomina.

Bardzo ciekawy artykul napisal pan Wolfgang Wittkowski, byly mieszkaniec Schneidemühl o hotelu Central, ktörego wlascicielem byl brat Jego matki Heinrich Behnecke. Wittkowski odwiedzil Pile w 1974 r, i stwierdzil, ze na miejscu tego hotelu stoja bloki mieszkalne.

Heinrich Behnecke majac 28 lat w 1909 r. kupil ten hotel za 300.000 marek. Byla to suma spora, bo w 1974 r. aby kupic taki obiekt wraz z dzialka trzeba byloby zaplacic 2 Miliony marek. O tym jakiej klasy byl ten obiekt zaswiadczyc moze lista gosci, ktörzy tam przebywali.

- 26 lipca 1910 r. nocowali tu Wielka Ksiezna Rosji Victoria wraz z mezem Wielkim Ksieciem Kirillem. Przyjechali Oni do Schneidemühl samochodem cabrioletem co wywolalo wielkie poruszenie.
W latach tych czestymi goscmi byli wysocy ranga wojskowi np.:
- von Hammerstein-Gesmold , von Lüttichau , von Reiswitz , von Groeling ,
- Ksiaze zu Solm
- von Goetzen (General Major 108 brygady piechoty)
- von Vietinghoff (General kawalerii)
- Baron von Lettau
- Baron von Geyr
- Rotmistrz von Lewinski
- Komendant z Bromberg (Bydgoszczy) Wolf
- Baron von der Goltz (General - Major)
- Ludendorf
- Hinderburg

Po I Wojnie Swiatowej charakter gosci zmienia sie i tak sa to przede wszystkim posiadacze ziemscy np:
- Hrabia zu Dohna-Schlobitten wraz z rodzina
- Hrabia i Hrabina Schwanenfeld - Schwerin ze Starowic nad Wisla
- rodzina Kujath-Dobbertin, von Armin, von der Schulenburg
- Hrabia Bismarck-Osten von Schloß Plathe
- czlonkowie rodziny Hohenzollern:
- Ksiezna Maria Luiza
- Friedrich Sigismund von Preußen
- Ksiaze Friedrich Karl von Preußen

W 1932 r. przebywaly tam min.
- Anneliese von Wedel-Fürstensee
- Katharina von Bülow - Stolberg
- Hildergard von Heydegreck-Schlennin
- Marika Hrabina Kittber - Kalfranz

Osobistosci swiata sztuki:
- Wilhelm Kempf, Waldemar Bonsels, Walter Gieseking, Paul Hindemith, Agnes Miegel, Henny Porten, wlacznie z Balletem Hinduskim z Bombaju.

Od 1935 r. na liscie gosci znajdowali sie:
- Blaskowitz (General -Porucznik, glöwnodowadzacy Wehrkreises II)