Market Biedronka (d. kino)

Kino Milenium

Budowę rozpoczęto w 1959 r. Kino zainaugurowało swą działalność 4 kwietnia 1963 roku seansem wspomnianego filmu „Zerwany most”. Początkowo kino „Milenium” dysponowało na widowni 724 miejscami by po modernizacjach zmniejszono do 600 miejsc. Ostatni seans w Milenium obejrzało 16 grudnia 2010 r. ponad 200 osób. Na zakończenie wyświetlono polską produkcję z 1962 roku "Zerwany most" Jerzego Passendorfera - film, który jako pierwszy pokazano widzom na otwarcie kina w 1963 roku. Kino egzystowało w latach ...
Budowę rozpoczęto w 1959 r. Kino zainaugurowało swą działalność 4 kwietnia 1963 roku seansem wspomnianego filmu „Zerwany most”. Początkowo kino „Milenium” dysponowało na widowni 724 miejscami by po modernizacjach zmniejszono do 600 miejsc. Ostatni seans w Milenium obejrzało 16 grudnia 2010 r. ponad 200 osób. Na zakończenie wyświetlono polską produkcję z 1962 roku "Zerwany most" Jerzego Passendorfera - film, który jako pierwszy pokazano widzom na otwarcie kina w 1963 roku. Kino egzystowało w latach 1963-2010. Po adaptacji obecnie znajduje się sklep Biedronka.

Słupsk. Stary Rynek i kino Milenium.
    Stary rynek w Słupsku z kinem Milenium, fot. A. Zborski.