Ramoty GSZ
Powiat sztumski

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

W XV wieku wieś nosiła nazwy Rammoth, Ramaw i Ramod, w XVI Rampten, w XVII wieku występowały nazwy Ramuty i Ramułty. W II połowie XVIII wieku miała nazwę Ranten i należała do rodziny Bagniewskich. Wiek później była w posiadaniu hr. Adama Sierakowskiego. Liczyła wówczas ponad 200 mieszkańców, z czego blisko 80% stanowili katolicy, a resztę ewangelicy. Znajdowała się tam wówczas stacja pocztowa. Dawny układ ruralistyczny miejscowości został zachowany. Utrzymało się kilka budynków (oraz kapliczka) z ...
W XV wieku wieś nosiła nazwy Rammoth, Ramaw i Ramod, w XVI Rampten, w XVII wieku występowały nazwy Ramuty i Ramułty. W II połowie XVIII wieku miała nazwę Ranten i należała do rodziny Bagniewskich. Wiek później była w posiadaniu hr. Adama Sierakowskiego. Liczyła wówczas ponad 200 mieszkańców, z czego blisko 80% stanowili katolicy, a resztę ewangelicy. Znajdowała się tam wówczas stacja pocztowa. Dawny układ ruralistyczny miejscowości został zachowany. Utrzymało się kilka budynków (oraz kapliczka) z przełomu XIX i XX wieku.
  Obiekty

Ramoty. Zajazd i widok ogólny.