Rezerwat przyrody Żubrowisko

Puszcza Pszczyńska

Puszcza Pszczyńska – obszar leśny obejmujący Lasy Pszczyńskie i Lasy Raciborskie. Położona jest w woj. śląskie, w Kotlinie Oświęcimskiej. Dawniej stanowiła pierwotną puszczę dębowo-bukową, którą ostatecznie przetrzebił rozwój przemysłu w XIX wieku.

Puszcza Pszczyńska - zielona granica między Tychami a Kobiórem, dziś poprzecinana malowniczymi trasami spacerowo-rowerowymi, które prowadzą m.in. do zameczku myśliwskiego w Promnicach i na Jezioro Paprocańskie.

Pierwotnie była to puszcza dębowo-bukowa, którą ostatecznie przetrzebił rozwój przemysłu w XIX wieku.
Skrawek tej Puszczy Pszczyńskiej znajduje się na granicy Tychów i Kobióra. Jest poprzecinana ścieżkami rowerowo-spacerowymi, na których spotykają się tyszanie i kobiórzanie uprawiający jogging lub nordic walking, jeżdżący na rowerach lub po prostu spacerujący.
Ścieżki prowadzą m.in. do XIX-wiecznego zameczku myśliwskiego w Promnicach, który w tym roku kończy 150 lat (w obecnym kształcie) oraz Jeziora Paprocańskiego, na którym kołyszą się łódki.
Dzisiejsza Puszcza Pszczyńska rozbrzmiewa o tej porze ptasimi trelami. Kwiatów jest tu niewiele - najczęściej spotyka się w tej chwili firletkę poszarpaną. Na przyleśnych łąkach jest czas kwitnienia dzwonków polnych. Wśród motyli można wypatrzyć objętego ścisłą ochroną czerwończyka nieparka.