Bardo
Hellrid: Dopisałem nazwy ulic archiwalnych.
Budynek nr 4, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Abra Trask: Przed remontem budynku widniała tam tabliczka od strony ulicy, upamiętniająca budynek jako siedzibę urzędu repatriacyjnego. Ktoś może to potwierdzić?
Huta Szkła Kryształowego Sudety (nieistniejąca), ul. Leśna, Szczytna
Termit: Tak zwane "Kaczory" piękna archiwalna fotka
Zdjęcia niezidentyfikowane (Bardo), Bardo
Hellrid: To raczej nie jest Bardo, może ktoś skojarzy ten fragment baszty po prawej i górujący budynek z wielkim dachem,może jakiś kościół.
Budynek nr 2, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Abra Trask: Mimo wszystko żal patrzeć. Starszy pan tam mieszkający mówił mi, że jeszcze w latach 50-tych piękna altana tam stała. Ja pamiętam piękne resztki bramy oraz potężną lipę. Wszystko rozkradli lub zrównali z ziemią, łącznie z drzewem. Tego już nie da się usprawiedliwić potrzebą mieszkalnictwa
2024 - Budowa buspasa na Jagodno, ul. Buforowa, Wrocław
Zdzisław K.: 18 kwietnia widoczny odcinek budowanego buspasa został wypełniony betonem.

LukaszGrzelik

Wieś Słotwina
Autor: Petroniusz°, Data dodania: 2020-09-06 22:49:55, Aktualizacja: 2020-09-06 23:03:11, Odsłon: 1702

Encyklopedia województwa wałbrzyskiego nr 79 (111)

Poniższy tekst w całości stanowi przedruk z Trybuny Wałbrzyskiej nr 4 (1233) z 23.01.1979 roku (z wyjątkiem komentarza na końcu artykułu, pod poziomą linią). Widokówki i zdjęcia pochodzą z portalu wwww.polska-org.pl.

Zdjęcie nr 3

Duża wieś o miejskim charakterze zabudowy w gminie Świdnica, granicząca z miastem. Słotwina położona jest na równinnym terenie przy międzynarodowej trasie E-83 na zachód od miasta w odległości ok. 7 km od północno-wschodniej krawędzi Sudetów i Gór Wałbrzyskich. Wieś leży na wysokości ok. 260 m n.p.m., a najbliższe wsie to Witoszów Solny (zapewne jest to pomyłka autora opisu i powinno być Dolny - przyp. red.) Komorów, Milikowice. Granicząc ze Świdnicą Słotwina korzysta z miejskiego zaplecza usługowego m.in. także z komunikacji miejskiej. Najbliższy przystanek kolejowy znajduje się w Świdnicy. Wieś posiada również szereg własnych placówek usługowych różnego typu (m.in. szkoła, restauracja, sklepy spożywcze). Słotwina - podobnie jak cała gmina Świdnica - ze względu na znakomite warunki klimatyczno-glebowe nastawiona jest przede wszystkim na produkcję rolną.

W przyszłości wieś ma być włączona do Świdnicy, podobnie jak Pszenno i Bystrzyca. W odróżnieniu od innych rolniczych wsi tego regionu więcej niż połowa czynnych zawodowo mieszkańców pracuje poza rolnictwem (niektórzy zresztą na miejscu w różnych zakładach usługowych typu miejskiego np. mechanika pojazdowa). Do rolników indywidualnych należy mniej więcej trzecia część gruntów - reszta do gospodarstw uspołecznionych. Wieś charakteryzuje się również stosunkowo wysoką gęstością zaludnienia, spełnia także w stosunku do Świdnicy funkcję mieszkalną. Należy podkreślić również, że wieś należy do najbardziej zadbanych w tym rejonie i charakteryzuje się wysokimi wynikami produkcji. Zbudowano tu również charakterystyczne dla terenów podmiejskich szklarnie.

Powyższy opis (cytat) nie uwzględnia kilku ciekawych obiektów istniejących we wsi. Są to:

świetlica wiejska (dawna gospoda Paula Bergera "Zur guten Quelle"),

krzyż pokutny z XIV-XVI wieku,

- pozostałości po tkalni mechanicznej w postaci dwóch budynków mieszkalnych.

Dawniej w Słotwinie znajdował się również drugi krzyż pokutny (zaginął), młyn wiatrowy  oraz pomnik wojenny (nie istnieją). W ostatnich latach przy zachodnim wjeździe do wsi wybudowano połączenie z tzw. małą obwodnicą Świdnicy.

/ / /
/ /