Przystanek kolejowy Pławna Górna (dawny)

Ober Schmottseiffen, Rudzisk Górny

Chronologia nazw:
Ober Schmottseiffen 1885-1945
Przystanek osobowy na linii kolejowej nr 284 (Legnica – Pobiedna) oddany do użytku 15.10.1885 roku, znajdował się w zachodniej części wsi Pławna Górna, poza linią zabudowy.
Po 1945 roku cała infrastruktura kolejowa przeszła w zarząd PKP. Od listopada 1950 roku przystanek był nieczynny, ponieważ zlikwidowano połączenie kolejowe do Świeradowa-Zdroju. W wyniku działań Prezydium Powiatowej Rady Narodowej ...
Chronologia nazw:

Po 1945 roku cała infrastruktura kolejowa przeszła w zarząd PKP. Od listopada 1950 roku przystanek był nieczynny, ponieważ zlikwidowano połączenie kolejowe do Świeradowa-Zdroju. W wyniku działań Prezydium Powiatowej Rady Narodowej we Lwówku Śląskim, DOKP we Wrocławiu wznowiła ruch pociągów do Świeradowa-Zdroju. W 1983 roku zawieszono ruch pociągów pasażerskich na odcinku Lwówek Śląski – Gryfów Śląski, co skutkowało zamknięciem przystanku w Pławnej Górnej. Całkowita likwidacja przystanku osobowego nastąpiła 1.01.1996 roku (zlikwidowano wówczas odcinek Lwówek Śląski – Lubomierz).
Obecnie miejsce gdzie usytuowany był przystanek kolejowy Pławna Górna, znajduje się na terenie wsi Milęcice, nieopodal gospodarstwa nr 39.
Źródło:
1. Polska-org.pl