Pomnik powstańców Wiosny Ludów

Pomnik bojownikom w walce z faszyzmem 1939-1945

Na Górze Zamkowej (dawnym grodzisku) wzniesiono w 1974 r. pomnik Bohaterów Ziemi Gostyńskiej – w formie dużego elementu betonowego z płaskorzeźbami po bokach, spoczywającego na dwóch grubych podporach okładanych szlachetnym kamieniem (proj. Kalikst Grabiec, Ryszard Skupin).Po 1990 r. pomnik przemianowano, usuwając napisy związane i jest on obecnie poświęcony powstańcom Wiosny Ludów, powstańcom wielkopolskim (mówi o tym płaskorzeźba od wschodu oraz krzyż powstańczy i daty 1918 1919 od strony północnej) ...
Na Górze Zamkowej (dawnym grodzisku) wzniesiono w 1974 r. pomnik Bohaterów Ziemi Gostyńskiej – w formie dużego elementu betonowego z płaskorzeźbami po bokach, spoczywającego na dwóch grubych podporach okładanych szlachetnym kamieniem (proj. Kalikst Grabiec, Ryszard Skupin).Po 1990 r. pomnik przemianowano, usuwając napisy związane i jest on obecnie poświęcony powstańcom Wiosny Ludów, powstańcom wielkopolskim (mówi o tym płaskorzeźba od wschodu oraz krzyż powstańczy i daty 1918 1919 od strony północnej) oraz bojownikom z faszyzmem i stalinizmem.

Gostyń. Pomnik powstańców Wiosny Ludów, dawniej pomnik bojownikom ...