Pomnik Braterstwa Broni

Wieża bohaterów (Myślibórz)

Cmentarz wojenny (Myślibórz)

Myśliborski cmentarz wojenny założono na wzniesieniu ze szczytem znajdującym się na wysokości 69,1 metrów n.p.m. Miejsce pochówku żołnierzy poległych w walkach o zdobycie Pomorza Zachodniego jest atrakcyjnie położone na Półwyspie Ptasim przy północno-zachodnim brzegu Jeziora Myśliborskiego.
Pierwotnie cmentarz był tak zwanym „miejscem pamięci”, poświęconym poległym mieszkańcom miasta Soldin (obecnie Myślibórz). W 1932 roku wzniesiono okazały pomnik w postaci wieży widokowej. Rozpościerał się z niej ...
Pierwotnie cmentarz był tak zwanym „miejscem pamięci”, poświęconym poległym mieszkańcom miasta Soldin (obecnie Myślibórz). W 1932 roku wzniesiono okazały pomnik w postaci wieży widokowej. Rozpościerał się z niej widok na całą okolicę. Dwa lata później w pobliżu wieży wybudowano amfiteatr. Miały się tu odbywać niemieckie uroczystości, zgodnie z obowiązującym wówczas kalendarzem.
Dokładna data powstania cmentarza nie jest znana. We wspomnieniach Władysława Narożyńskiego, który był burmistrzem miasta w latach 1947-1950, znajdujemy informację, że cmentarz powstał za jego kadencji. W tym też czasie ekshumowano groby znajdujące się na myśliborskim rynku i przed Myśliborskim Domem Kultury, który w 1945 roku pełnił rolę szpitala polowego.
Dziś na myśliborskim cmentarzu wojennym spoczywa 72 polskich żołnierzy, w tym 50 nieznanych z nazwiska oraz 647 żołnierzy radzieckich, z czego w przypadku 338 nie ustalono tożsamości. Groby żołnierzy polskich oznakowano krzyżami stylizowanymi na Krzyże Walecznych, a groby żołnierzy radzieckich oznaczono gwiazdami.
W 1972 roku na cmentarzu wzniesiono pomnik Braterstwa Broni, którego odsłonięcie miało miejsce 20 października 1972 roku (rocznica bitwy pod Lenino). Monument przedstawia dwóch żołnierzy stojących ramię w ramię na wysokim cokole. Jeden z nich trzyma miecz, a drugi tarczę z gołębiem. Na dole umocnienia widnieje tablica z napisem „ZA WOLNOŚĆ I POKÓJ”. Autorem monumentu jest Sławomir Lewiński.
Przed wejściem na cmentarz wojenny znajduje się tablica informująca w języku polskim i rosyjskim, że „ewidencja pochowanych żołnierzy znajduje się w Urzędzie Miasta i Gminy w Myśliborzu”. Zaraz za bramą wejściową osadzono dwie tablice z wyrytymi napisami w języku polskim: „Chwała żołnierzom Ludowego Wojska Polskiego poległym w walce z hitlerowskim najeźdźcą o wyzwolenie Ziemi Myśliborskiej. Społeczeństwo Myśliborza” i po rosyjsku: „Chwała żołnierzom Armii Czerwonej poległym w walce z hitlerowskim najeźdźcą o wyzwolenie Ziemi Myśliborskiej. Społeczeństwo Myśliborza”.
Ostatniego pochówku dokonano 20 grudnia 2005 roku. Złożono wówczas 31 urn ze szczątkami żołnierzy rosyjskich oraz jedną ze szczątkami żołnierza polskiego odnalezionych w okolicach Rożnowa Łobeskiego. Poprzedzony mszą ekumeniczną w kaplicy cmentarnej, pogrzeb miał uroczysty i oficjalny charakter. Przeprowadzono go ze wszystkimi honorami, z udziałem kompanii honorowej Wojska Polskiego, w obecności przedstawicieli ambasady Federacji Rosyjskiej w Warszawie, Ministerstwa Spraw Zagranicznych Federacji Rosyjskiej, Urzędu Wojewódzkiego w Szczecinie, władz i mieszkańców Myśliborza.

Nekropolię utworzono po wojnie na terenie wokół dawnego Kriegerdenkmala ...