16-08-2020 pożegnanie Józefa Wiłkomirskiego

Józef Wiłkomirski (1926-2020)

Józef Wiłkomirski (ur. 15 maja 1926 r. w Kaliszu, zm. 1 sierpnia 2020 r. w Wałbrzychu) - dyrygent, wiolonczelista, kompozytor, pisarz, publicysta, popularyzator kultury. Podczas wojny - żołnierz podziemnej Armii Krajowej, uczestnik Powstania Warszawskiego. Założyciel wałbrzyskiej Filharmonii (1978), jej długoletni dyrektor naczelny i artystyczny (do 2005), w latach 1978-1991 - dyrektor Zespołu Szkół Muzycznych w Wałbrzychu.
Więcej informacji: .
Kulisy powstania Filharmonii w Wałbrzychu przedstawione są przez Józefa Wiłkomirskiego w Kronice Wałbrzyskiej z 1981 roku, w artykule zatytułowanym "Fragmenty pamiętnika, który gdyby został napisany - brzmiałby właśnie tak".

Józef Wiłkomirski (ur. 15 maja 1926 r. w Kaliszu, zm. 1 sierpnia ...