Pomnik Wdzięczności dla Armii Radzieckiej

W czasach PRL-u wybudowano nowy pomnik − żołnierzy Armii Czerwonej projektu Pawła Stellera (1945), zastąpiony podkoniec lat 40. XX w. pomnikiem wykonanym przez rzeźbiarza Stanisława Marcinowa.
Katowicki pomnik czerwonoarmistów miał – razem z postumentem – ok. 10 m wysokości. Przedstawiał dwóch żołnierzy trzymających broń i sztandary. Odsłonięto go krótko po II wojnie światowej. Autorem rzeźby był Stanisław Marcinów. Pierwotnie na obelisku widniał napis „Armii Radzieckiej Wyzwolicielce”, który został ...
Katowicki pomnik czerwonoarmistów miał – razem z postumentem – ok. 10 m wysokości. Przedstawiał dwóch żołnierzy trzymających broń i sztandary. Odsłonięto go krótko po II wojnie światowej. Autorem rzeźby był Stanisław Marcinów. Pierwotnie na obelisku widniał napis „Armii Radzieckiej Wyzwolicielce”, który został usunięty w 1989 r. W 2014 r. pomnik został zdjęty z cokołu i po konserwacji przeniesiony na miejscowy cmentarz żołnierzy radzieckich w parku Tadeusza Kościuszki.

Pomnik Wdzięczności Armii Radzieckiej w Katowicach. Fot. B. Gajdzik.
    Pomnik wdzięczności na cmentarzu żołnierzy radzieckich w parku ...