Kościół św. Elżbiety Węgierskiej

Kirche

Kościół w Kraszewie Historia świątyni sięga XIV wieku, już w 1345 r. był wzmiankowany miejscowy proboszcz ,jednak dopiero pod koniec tego wieku wzniesiono kościół gotycki, który spalił się w 1651 r. Odbudowany w 1718 r. uzyskał dodatkowo prezbiterium. Początkowo posiadał drewnianą wieżę, którą rozebrano w 1858 r., zastępując ją w 1861 r. wieżą o formach neogotyckich. Współczesny obiekt wznosi się w centrum wsi i otoczony jest murem kamiennym pokrytym tynkiem, przez który na teren cmentarza przykościelnego ...
Kościół w Kraszewie Historia świątyni sięga XIV wieku, już w 1345 r. był wzmiankowany miejscowy proboszcz ,jednak dopiero pod koniec tego wieku wzniesiono kościół gotycki, który spalił się w 1651 r. Odbudowany w 1718 r. uzyskał dodatkowo prezbiterium. Początkowo posiadał drewnianą wieżę, którą rozebrano w 1858 r., zastępując ją w 1861 r. wieżą o formach neogotyckich. Współczesny obiekt wznosi się w centrum wsi i otoczony jest murem kamiennym pokrytym tynkiem, przez który na teren cmentarza przykościelnego (obecnie nieużytkowanego, z pojedynczymi nagrobkami) wiedzie neogotycka brama. Jednonawowy kościół ,murowany, na kamiennych fundamentach posiada otynkowane elewacje korpusu głównego, które zdobi schodkowy gzyms wieńczący i smukłe otwory okienne zamknięte łukiem ostrym. Od południa do bryły korpusu przylegają dwie kaplice. Dobudowane od wschodu, ceglane, wieloboczne prezbiterium odznacza się rzędem odcinkowo zamkniętych otworów okiennych (dziś większość to blendy) oraz półkolistych wnęk, być może pierwotnie wypełnionych rzeźbami. Neogotycka wieża odznacza się natomiast bogatą dekoracją w postaci lizen w narożach, łączących się z pasami gzymsów między kondygnacyjnych, wzbogaconych motywem arkadkowym oraz dekoracyjnymi, ceglanymi pasami naczółków pod otworami okiennymi. Wnętrze kryte jest stropem, zaś w prezbiterium zachowała się polichromia ścienna autorstwa Macieja Mejera, zaś w sklepieniu kaplicy chrzcielnej rokokowa dekoracja malarska. Rokokowo klasycystyczny ołtarz wykonał ok. 1800 r. Christian Bernard Szultz, z kolei chór muzyczny, prospekt organowy wykazują cechy późnobarokowe.
Źródło Gmina Lidzbark Warmiński

Gospoda w Kraszewie, po lewej kościół. Pocztówka z obiegu 1914 ...