Pomnik rodzinny

Detale architektoniczne
Wnętrza pałacu

Pałac Śródka

Historia majątku w Śródce sięga XIV wieku. Pałac wielokrotnie zmieniał swoich właścicieli. W 1763 roku Śródka przeszła w ręce przybyłej ze Śląska rodziny Seydlitz-Kurzbach. Założycielem osiadłego we wsi rodu był Sigismund von Seydlitz , który ożenił się z córką poprzedniego właściciela – Konstantego Kurnatowskiego . Prawie sto lat później, potomek tego rodu Karol Konstanty, wzniósł okazałą rezydencję w stylu neogotyckim.Na początku XX wieku obszar majątku wynosił 988 ha. Znajdowała się w nim gorzelnia, ...
Historia majątku w Śródce sięga XIV wieku. Pałac wielokrotnie zmieniał swoich właścicieli. W 1763 roku Śródka przeszła w ręce przybyłej ze Śląska rodziny Seydlitz-Kurzbach. Założycielem osiadłego we wsi rodu był Sigismund von Seydlitz , który ożenił się z córką poprzedniego właściciela – Konstantego Kurnatowskiego . Prawie sto lat później, potomek tego rodu Karol Konstanty, wzniósł okazałą rezydencję w stylu neogotyckim.Na początku XX wieku obszar majątku wynosił 988 ha. Znajdowała się w nim gorzelnia, zajmowano się hodowlą bydła rasy oledenburskiej. Ostatnim posiadaczem dóbr był Karol Gustaw von Seydlitz, który władał nimi do 1944 roku. Po II wojnie światowej dobra Śródki przeszły na własność skarbu państwa, po czym zostały one włączone do utworzonego na tym terenie państwowego gospodarstwa rolnego. Rezydencja Seydlitzów w Śródce jest jedną z najbardziej reprezentacyjnych budowli odwołujących się do tradycji średniowiecza w Wielkopolsce. Opracowanie elewacji, dekoracje oraz układ pomieszczeń wskazują na wysokiej klasy architekta.Obecnie hotel.

Pałac w Śródce.
    Pałac w Śródce.