Kościół św. Trójcy (kościół polski) - dawny

Targowisko (dawny cmentarz) - nie istnieje

Dreifaltigkeits Friedhof, Kirchhof, Cmentarz św. Trójcy, Neumarkt

Nie istnieje

Cmentarz św. Trójcy znajdował się obok kościoła polskiego (św. Trójcy) na dzisiejszym pl. Słowiańskim w Zielonej Górze. Kościół ten pełnił rolę kaplicy cmentarnej najpierw dla protestantów (do 1627), później dla katolików a następnie (od 1750 r.) dla zmarłych obu tych wyznań. Przez dziesięciolecia trwał spór między protestantami a katolikami o prawo do użytkowania cmentarza i kościoła. W roku 1814, pięć lat po wyburzeniu polskiego kościoła, cmentarz zamknięto. W ciągu kolejnych dwudziestu lat został ...
Cmentarz św. Trójcy znajdował się obok kościoła polskiego (św. Trójcy) na dzisiejszym pl. Słowiańskim w Zielonej Górze. Kościół ten pełnił rolę kaplicy cmentarnej najpierw dla protestantów (do 1627), później dla katolików a następnie (od 1750 r.) dla zmarłych obu tych wyznań. Przez dziesięciolecia trwał spór między protestantami a katolikami o prawo do użytkowania cmentarza i kościoła. W roku 1814, pięć lat po wyburzeniu polskiego kościoła, cmentarz zamknięto. W ciągu kolejnych dwudziestu lat został zdewastowany. W roku 1835 w miejscu byłego cmentarza władze miejskie założyły targowisko. Od tej chwili nazywano to miejsce Nowym Rynkiem. Obecnie jest to pl. Słowiański otoczony głównie budynkami sądu.
/Petroniusz za Wikipedią/

Plan obejmujący dawny cmentarz na pl. Słowiańskim w Zielonej Górze. ...