Plac foki Depki

Depka jest jedną z fok urodzonych w fokarium na Helu w stacji morskiej Uniwersytetu Gdańskiego. Wypuszczono ją do Bałtyku w czerwcu 2004 roku i jeszcze tego samego roku pierwszy raz była widziana na plaży w Niechorzu, nieopodal latarni morskiej. W kolejnych latach plaże gminy Rewal były najczęstszym miejscem jej przebywania, choć była widziana także na wybrzeżu szwedzkim i niemieckim.

Chociaż ślad po Depce urywa się pod koniec pierwszej dekady XXI wieku, to nie zniknęła ona całkowicie z krajobrazu ...

Chociaż ślad po Depce urywa się pod koniec pierwszej dekady XXI wieku, to nie zniknęła ona całkowicie z krajobrazu gminy Rewal. W lokalnych kioskach i sklepach można kupić rożnego rodzaju pamiątki z motywem foki. W Niechorzu, u zbiegu ulic Pomorskiej i Morskiej, na uroczym skwerze, postawiono Depce pomnik.

Warto przy tej okazji wspomnieć, że foki to nie wieloryby i ich obecność na plaży nie jest niczym osobliwym. Ponieważ są drapieżnikami, dla własnego bezpieczeństwa należy powiadomić funkcjonariuszy Urzędu Morskiego, gdy tylko dostrzeże się fokę na brzegu.
cytat z

Plac Depki w Niechorzu