Zamek Drahim

Draheim Burg - Ruine

XIV
Istnieje częściowo

Przesmyk między jeziorami Drawsko i Żerdno od wieków był miejscem niezwykłym. To tędy biegła słynna "via marchionis" - "droga margrabiego", którą ciągnęli zachodni rycerze na krucjaty organizowane przez Krzyżaków w Prusach. Położone na tymże przesmyku ruiny zamku Drahim to jedna z większych atrakcji turystycznych w tej części Pomorza, którą warto zobaczyć. Od VII w. znajdował się tu słowiański gród. Około 1345 r. właścicielami strategicznego miejsca zostali templariusze. Po nich zapanowali tu inni ...
Przesmyk między jeziorami Drawsko i Żerdno od wieków był miejscem niezwykłym. To tędy biegła słynna "via marchionis" - "droga margrabiego", którą ciągnęli zachodni rycerze na krucjaty organizowane przez Krzyżaków w Prusach. Położone na tymże przesmyku ruiny zamku Drahim to jedna z większych atrakcji turystycznych w tej części Pomorza, którą warto zobaczyć. Od VII w. znajdował się tu słowiański gród. Około 1345 r. właścicielami strategicznego miejsca zostali templariusze. Po nich zapanowali tu inni rycerze-zakonnicy - joannici. Po 1360 r. wznieśli na miejscu grodziszcza murowany zamek. W 1407 r. zajęły go wojska Władysława Jagiełły. Fortalicja należała do Rzeczypospolitej aż do 1668 r.

Stare Drawsko. Kościół, okoliczne widoki i ruiny zamku joannitów.
    Stare Drawsko. Zamek Drahim, fragment pocztówki.