Pomnik Jana Kochanowskiego

Pod koniec XVIII wieku, kiedy Poznań i Wielkopolska znalazły się pod panowaniem pruskim, Polacy rozpoczęli walkę o zachowanie narodowej tożsamości i kultury. Jej efektem była budowa pomnika Jana Kochanowskiego, który przyczynił się w okresie renesansu do popularyzacji języka ojczystego. W tym celu powołano specjalny komitet, który przez 5 lat gromadził fundusze, prowadząc społeczną zbiórkę pieniędzy. Ówczesne władze pruskie nie wyraziły jednak zgody na wzniesienie monumentu poecie symbolizującemu ...
Pod koniec XVIII wieku, kiedy Poznań i Wielkopolska znalazły się pod panowaniem pruskim, Polacy rozpoczęli walkę o zachowanie narodowej tożsamości i kultury. Jej efektem była budowa pomnika Jana Kochanowskiego, który przyczynił się w okresie renesansu do popularyzacji języka ojczystego. W tym celu powołano specjalny komitet, który przez 5 lat gromadził fundusze, prowadząc społeczną zbiórkę pieniędzy. Ówczesne władze pruskie nie wyraziły jednak zgody na wzniesienie monumentu poecie symbolizującemu polskość. Doszukano się wówczas w archiwaliach, że Kochanowski pełnił funkcję tytularnego prepozyta (proboszcza) poznańskiej katedry. Wykorzystano ten fakt i zgodnie z pruskim prawem postawiono pomnik poświęcony nie polskiemu poecie, ale zwykłemu- niezwykłemu proboszczowi. Kamień węgielny pod monument wmurowano z okazji 300-lecia śmierci poety w 1884, a w 1885 pomnik odsłonięto .
Za i portalem Wikipedia .

Portret zbiorowy uczniów pozujących przed pomnikiem Jana Kochanowskiego ...