Pałac Kościernica (dawny)

Schloss Kösternitz

XIX wiek

Pałac neorenesansowy. Nieistniejący budynek wzniesiony był na planie wydłużonego prostokąta, podpiwniczony, piętrowy, nakryty dwuspadowym dachem mieszczącym użytkowe poddasze z lukarnami. Fasada licząca co najmniej 17 osi okiennych, akcentowana nieznacznym trójosiowym, trójkondygnacyjnym ryzalitem zwieńczonym barokowym szczytem. Korpus główny jedenastoosiowy, nieznacznie zryzalitowany w stosunku do skrzydeł. W jego osi środkowej znajdowało się główne wejście poprzedzone gankiem i schodami. Po wojnie ...
Pałac neorenesansowy. Nieistniejący budynek wzniesiony był na planie wydłużonego prostokąta, podpiwniczony, piętrowy, nakryty dwuspadowym dachem mieszczącym użytkowe poddasze z lukarnami. Fasada licząca co najmniej 17 osi okiennych, akcentowana nieznacznym trójosiowym, trójkondygnacyjnym ryzalitem zwieńczonym barokowym szczytem. Korpus główny jedenastoosiowy, nieznacznie zryzalitowany w stosunku do skrzydeł. W jego osi środkowej znajdowało się główne wejście poprzedzone gankiem i schodami. Po wojnie Rosjanie splądrowali pałac, który później popadł w ruinę a następnie prawdopodobnie został rozebrany.

Kościernica. Pałac, ogród przypałacowy, leśniczówka i jezioro.
    Pałac Kościernica.