Grupa skalna Czartówka

Grupka kilku niewielkich skałek oraz mniejszych bloków położona na samej przełęczy rozdzielającą Lwią Górę od Świniej Góry, na wysokości ok. 670 m n.p.m. Dojście od Starościńskich Skał zajmuje mniej niż 5 minut. Dość popularne miejsce wśród wspinaczy z ciekawymi bulderami i kilkoma drogami przeznaczonymi do wejść z liną. Miejsce najprawdopodobniej posiada podobną historię, co położona niedaleko grupa skalna "Diabelski Kościół" - świadczy o tym chociażby wyryty na "mostku" symbol przypominający "boskie ...
Grupka kilku niewielkich skałek oraz mniejszych bloków położona na samej przełęczy rozdzielającą Lwią Górę od Świniej Góry, na wysokości ok. 670 m n.p.m. Dojście od Starościńskich Skał zajmuje mniej niż 5 minut. Dość popularne miejsce wśród wspinaczy z ciekawymi bulderami i kilkoma drogami przeznaczonymi do wejść z liną. Miejsce najprawdopodobniej posiada podobną historię, co położona niedaleko grupa skalna "Diabelski Kościół" - świadczy o tym chociażby wyryty na "mostku" symbol przypominający "boskie oko". Być może służył on również za ołtarz podczas nielegalnych ewangelickich nabożeństw w XVII w.

Skała "Mur" w grupie skalnej "Czartówka" w Rudawach Janowickich.
    Skała "Mostek" w grupie skalnej "Czartówka" w Rudawach Janowickich. ...