Kościół św. Mikołaja

1877 r.

Kościół św. Mikołaja w Białym Kościele – zabytkowy, rzymskokatolicki kościół parafialny znajdujący się we wsi Biały Kościół, w gminie Wielka Wieś, w powiecie krakowskim. Kościół został wpisany do rejestru zabytków nieruchomych województwa małopolskiego.
Kościół orientowany, murowany, wybudowany w 1877 r. w miejscu poprzedniego drewnianego. Obiekt poświęcony w 1884 roku.
Budynek eklektyczny z przewagą cech neogotyckich, jednonawowy, prezbiterium nakryte sklepieniem, nawa nakryta neorenesansowym ...
Budynek eklektyczny z przewagą cech neogotyckich, jednonawowy, prezbiterium nakryte sklepieniem, nawa nakryta neorenesansowym stropem kasetonowym. W fasadzie wieża u góry ośmioboczna.
Elementy przeniesione z wcześniejszej świątyni
• ołtarz główny barokowy z obrazem Matki Boskiej z Dzieciątkiem w typie Matki Boskiej Śnieżnej;