Kościół św. Piotra i Pawła

Kirche

Budowę pierwszej świątyni parafialnej w Szropach datuje się na XIV w. Podczas wojny z polsko-krzyżackiej kościół został poważnie uszkodzony, a w XVI w. wyremontowany. Wówczas został wyposażony w trzy ołtarze i kamienną chrzcielnicę, która zachowała się do dziś. Przy kościele stanęła drewniana plebania. W 1647 r. zbudowano nową dzwonnicę. . Aktualny wygląd kościoła (wpisanego do rejestru zabytków) pochodzi z lat 30. XX wieku. Kościół został założony na planie zbliżonym do prostokąta. Jest orientowany, ...
Budowę pierwszej świątyni parafialnej w Szropach datuje się na XIV w. Podczas wojny z polsko-krzyżackiej kościół został poważnie uszkodzony, a w XVI w. wyremontowany. Wówczas został wyposażony w trzy ołtarze i kamienną chrzcielnicę, która zachowała się do dziś. Przy kościele stanęła drewniana plebania. W 1647 r. zbudowano nową dzwonnicę. . Aktualny wygląd kościoła (wpisanego do rejestru zabytków) pochodzi z lat 30. XX wieku. Kościół został założony na planie zbliżonym do prostokąta. Jest orientowany, murowany i otynkowany.
Za portalem Polska Niezwykła

Szropy. Kościół, szkoła, gospoda Gasthof Franz und Post.