Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP

Evangelische Kirche, Klosterkirche

1832 r.

Kościół Rektoralny pw. Niepokalanego Poczęcia NMP w Kołobrzegu (pot. Mały kościół nad rzeką) - Kościół rektoralny Domu Księży Emerytów .
Wzniesiony w stylu neogotyckim w 1832 roku. Powstał w miejscu wcześniejszej świątyni wchodzącej w skład zabudowań klasztornych sióstr diakonis. Obiekt bez większych uszkodzeń przetrwał działania wojenne w 1945 roku i po II wojnie światowej został zaadaptowany na potrzeby katolickiej parafii św. Marcina. Obecnie nosi wezwanie Niepokalanego Poczęcia Najświętszej ...
Wzniesiony w stylu neogotyckim w 1832 roku. Powstał w miejscu wcześniejszej świątyni wchodzącej w skład zabudowań klasztornych sióstr diakonis. Obiekt bez większych uszkodzeń przetrwał działania wojenne w 1945 roku i po II wojnie światowej został zaadaptowany na potrzeby katolickiej parafii św. Marcina. Obecnie nosi wezwanie Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny i pełni funkcję kościoła rektoralnego parafii mariackiej w Kołobrzegu. Jest to kościółek jednonawowy z fasadą frontową zwieńczoną trójkątnym szczytem. Portal i otwory okienne są ostrołukowe. Na dwuspadowym dachu widoczna jest sygnaturka. Wnętrze kościoła zachowało wyposażenie neogotyckie.

Kołobrzeg, Bazylika, pomnik Nettelbecka i Gneisenaua, grób Nettelbecka ...
    Poklasztorny rzymskokatolicki kościół rektoralny Niepokalanego ...