Dom nr 47

koniec XIX wieku

"Dom mieszkalny nr 47 posadowiony szczytem do drogi wiejskiej, stanowi jedyny historyczny element dawnej zagrody. Pierwotnie był to całościowy obiekt szachulcowy, obecnie częściowo przemurowany (obmurowana ściana frontowa). Jest to budynek parterowy, 7-osiowy
o asymetrycznej kompozycji elewacji, z zachowanym skromnym detalem w postaci opasek okiennych i drzwiowych, z historyczną (XX-wieczną) stolarką. Poza elewacja frontową konstrukcja szkieletowa odsłonięta (2 poziomy rygli), pola międzyryglowe ...
o asymetrycznej kompozycji elewacji, z zachowanym skromnym detalem w postaci opasek okiennych i drzwiowych, z historyczną (XX-wieczną) stolarką. Poza elewacja frontową konstrukcja szkieletowa odsłonięta (2 poziomy rygli), pola międzyryglowe bielone. Dom nakryty wysoki dachem dwuspadowym. Jest to niezwykle cenny przykład reliktowej już zabudowy chłopskiej, o wysokich walorach kulturowych i zabytkowych.", za: gmina.kolobrzeg.pl

Widok od frontu.
    Widok ryglowej ściany szczytowej od strony ulicy.