Pomnik Wieczna Chwała Bohaterom

Pomnik mający postać rycerza z tarczą z orłem piastowskim i skrzydłem husarskim. Wykorzystanie skrzydła stanowiło nowatorską formę w ówczesnej polskiej rzeźbie pomnikowej. Powyższy projekt, zupełnie pozbawiony akcentów wiążących go z Armią Czerwoną, mający zastąpić istniejący obelisk z gwiazdą, został zaakceptowany przez władze partyjne, do których należała ostateczna decyzja. Zastrzeżono jednak, ze istniejący obelisk będzie mógł być usunięty dopiero po ukończeniu nowego pomnika. Jego twórcą jest ...
Pomnik mający postać rycerza z tarczą z orłem piastowskim i skrzydłem husarskim. Wykorzystanie skrzydła stanowiło nowatorską formę w ówczesnej polskiej rzeźbie pomnikowej. Powyższy projekt, zupełnie pozbawiony akcentów wiążących go z Armią Czerwoną, mający zastąpić istniejący obelisk z gwiazdą, został zaakceptowany przez władze partyjne, do których należała ostateczna decyzja. Zastrzeżono jednak, ze istniejący obelisk będzie mógł być usunięty dopiero po ukończeniu nowego pomnika. Jego twórcą jest szczeciński artysta rzeźbiarz, absolwent krakowskiej ASP, Stanisław Biżek, we współpracy ze Stanisławem Rudzikiem. Na kolumnie wysokiego na 11 m., wykonanego z białego cementu portlandzkiego imitującego piaskowiec, monumentu widnieją dwa krzyże grunwaldzkie i napis „WIECZNA CHWAŁA BOHATEROM”.

Kamień Pomorski. Pomnik Wieczna Chwała Bohaterom na cmentarzy ...