Kościół św. Anny

Rzymskokatolicki kościół parafialny w mieście Krynki, w województwie podlaskim. Należy do dekanatu Krynki archidiecezji białostockiej.
Obecna świątynia została wzniesiona w latach 1907-1912 w stylu neogotyku wiślano-bałtyckiego według projektu architekta Stefana Szyllera na miejscu drewnianego kościoła. Pracami budowlanymi kierował kryński proboszcz ksiądz Ludwik Bałoban. W 1906 roku otrzymano pozwolenie na budowę kościoła. W dniu 30 listopada 1912 roku został on poświęcony przez administratora ...
Obecna świątynia została wzniesiona w latach 1907-1912 w stylu neogotyku wiślano-bałtyckiego według projektu architekta Stefana Szyllera na miejscu drewnianego kościoła. Pracami budowlanymi kierował kryński proboszcz ksiądz Ludwik Bałoban. W 1906 roku otrzymano pozwolenie na budowę kościoła. W dniu 30 listopada 1912 roku został on poświęcony przez administratora apostolskiego diecezji wileńskiej, Kazimierza Mikołaja Michalkiewicza. Do 1928 roku trwało kompletowanie wyposażenia świątyni. W dniu 15 maja tegoż roku budowlę konsekrował arcybiskup Romuald Jałbrzykowski - Wikipedia

Fasada główna Kościoła pw. św. Anny w Krynkach
    Fasada boczna kościoła