Dwór Sokólsko

Gutshaus Falkenstein

pocz. XIX w.

Dwór wybudowano na początku XIX wieku z inicjatywy właścicieli tutejszego majątku ziemskiego. To budowla założona na planie prostokątnym na osi północ-południe, murowana i tynkowana, częściowo podpiwniczona, parterowa, nakryta dachem dwuspadowym z naczółkami. Elewacja frontowa-wschodnia jest jedenastoosiowa z wejściem w osi centralnej i trójkątną z mansardą w połaci dachowej z tarczą zegarową. Do północno-zachodniego narożnika dostawiona jest dwukondygnacyjna oficyna nakryta dachem dwuspadowym. ...
W dworze zachowały się oryginalna stolarka drzwiowa i częściowo stolarka okienna. W okresie powojennym elewacje zostały pozbawione detalu architektonicznego, w tym boniowania oraz opasek okiennych i drzwiowych. Dziś, dawny dwór pełni funkcję budynku mieszkalnego.
Za portalem Ziemia Lubuska

Gospoda, szkoła i dworek w Sokólsku.