Pałac Trzygłów

Schloss Trieglaff

Położona nad jeziorem Trzygłowskim siedziba szlachecka jest zespołem składającym się z pałacu, parku oraz zabudowy folwarku. Otaczający rezydencje zespół zieleni jest zróżnicowany pod względem kompozycji. Od zachodu i południa położony jest park krajobrazowy, natomiast od wschodu park o geometrycznym układzie, prawdopodobnie relikt dawnego ogrodu.

Pałac, założony na nieregularnym rzucie, składa się z korpusu głównego oraz dwóch różnej wielkości skrzydeł bocznych. Korpus główny oraz skrzydło południowe ...

Pałac, założony na nieregularnym rzucie, składa się z korpusu głównego oraz dwóch różnej wielkości skrzydeł bocznych. Korpus główny oraz skrzydło południowe są wymurowane, natomiast skrzydło północne wybudowano w konstrukcji ryglowej. Murowaną część pałacu wzniesiono w formach eklektycznych, nawiązujących do baroku oraz romanizmu, natomiast ryglową w duchu lokalnego klasycyzmu. Na malowniczą i asymetryczną bryłę składają się dwie wieże – wieloboczna i okrągła, liczne ryzality, szczyty, facjata oraz wykusz. Korpus główny oraz skrzydło północne nakryto dachem mansardowym, natomiast skrzydło południowe – dachem dwuspadowym z naczółkiem. Wieże zwieńczone są hełmami cebulastymi. Strych doświetlają lukarny: owalne nad częścią południową oraz mające formę „wolego oka” nad skrzydłem północnym. Asymetryczne elewacje pałacu opracowano w sposób zróżnicowany pod względem kompozycji i charakteru detalu. Narożniki podkreślono pilastrami w wielkim porządku. Okna o zróżnicowanej wielkości i formie, zamknięte zostały prosto oraz łukami pełnymi i koszowymi. W fasadzie korpusu ryzalit wejściowy, usytuowany przy ośmiokątnej, narożnej wieży, zwieńczono szczytem o wklęsło wypukłym wykroju. Portal główny o półkoliście zamkniętym otworze drzwiowym, zwieńczono wklęsło-wypukłym naczółkiem z kulami po bokach. Nad portalem umieszczono duże półkoliście zamknięte okno. Półkoliście zamknięte okna korpusu ujęto profilowanymi opaskami ze zwornikami zdobionymi muszlą oraz ornamentem roślinnym. Na uwagę zasługuje neoromańska część elewacji zachodniej przy skrzydle południowym, z charakterystyczną kamienną przyporą oraz okrągłym wykuszem na piętrze. Piętro przepruto dwoma triforiami o pełnych łukach rozdzielonych kolumienkami. Pomiędzy piętrem a parterem elewacji umieszczono zamkniętą konchowo niszę. Ekspresję starości uzyskano poprzez wmurowanie ciosów kamiennych, akcentujących fragmenty murów, wspornik wykusza, obramienia okienne i archiwolty biforiów. Pozostałe elewacje mają skromniejszy wygląd. W elewacjach skrzydła północnego widoczna jest nieotynkowana konstrukcja ryglowa.

Układ wnętrz jest nieregularny. Najbardziej reprezentacyjnym pomieszczeniem pałacu jest obszerna wielka sień z galerią arkadową na piętrze i okazałymi schodami. Wewnątrz zachował się kominek z herbem rodów von Thadden oraz von Gerlach. Wnętrze wielkiej sieni doświetla duże okno z witrażem nawiązującym do pradawnej historii miejsca. Witraż przedstawia gaj dębowy, postać słowiańskiego boga Trzygłowa, dwa kruki i dwa miecze. Trzygław utożsamiony jest tutaj z germańskim bogiem Odynem, czego dowodem są przedstawienia kruków, będących jego atrybutami. W płycinowym parapecie galerii na oś dużego okna z witrażem zaakcentowano metalową ażurową kratą o wyraźnie secesyjnych formach. Na uwagę zasługują również pomieszczenia jadalni i salonu usytuowane w skrzydle południowym. Zachowały się tam boazerie oraz sztukaterie. Aranżacja wnętrz utrzymana jest w duchu neobaroku i częściowo secesji.

Pałac Trzygłów.
    Pałac Trzygłów.