Pomnik wojenny (Strzeszów)

Kriegerdenkmal

Nie istnieje

W Strzeszowie k/Trzcińska-Zdroju, na rozwidleniu wiejskich dróg, w centrum miejscowości stał pomnik, ku czci poległych mieszkańców wioski w I wojnie światowej. Był zbudowany w formie kopca z kamieni polnych, a jego szczyt wieńczył prostokątny kamień, na którym siedział pruski orzeł, odlany prawdopodobnie z brązu czy też z betonu. Na jednym z centralnych kamieni widniał napis „Bohaterom wojny 1914 - 1918”. Na kilku mniejszych kamieniach również były wykute napisy? Prawdopodobnie nazwiska poległych. ...
W Strzeszowie k/Trzcińska-Zdroju, na rozwidleniu wiejskich dróg, w centrum miejscowości stał pomnik, ku czci poległych mieszkańców wioski w I wojnie światowej. Był zbudowany w formie kopca z kamieni polnych, a jego szczyt wieńczył prostokątny kamień, na którym siedział pruski orzeł, odlany prawdopodobnie z brązu czy też z betonu. Na jednym z centralnych kamieni widniał napis „Bohaterom wojny 1914 - 1918”. Na kilku mniejszych kamieniach również były wykute napisy? Prawdopodobnie nazwiska poległych. Podstawę kopca tworzyła ziemia porosła trawą, a wśród kamieni rosły też kwiaty. Ów kopiec otoczony był granitowymi głazami wkopanymi w grunt. Głazy były połączone metalowymi rurami w odstępach i tworzyły okrąg, a wokół placu rosły ozdobne krzewy i drzewka. Po r. 1945 pomnik rozebrano, a na jego miejscu ustawiono krzyż na pamiątkę misji świętej. W ostatnich latach przy krzyżu zrobiono tablicę upamiętniającą papieża Jana Pawła II i kardynała Stefana Wyszyńskiego .

Strzeszów. Widok ogólny, pastorówka i pomnik wojenny.