Liceum Ogólnokształcące im. Władysława Jagiełły

Gimnazjum Państwowe

W 1905 na fali strajku młodzieży szkolnej w zaborze rosyjskim powstało w Płocku koło Polskiej Macierzy Szkolnej, które w 1906 założyło gimnazjum z polskim językiem wykładowym. Pierwsza inauguracja roku szkolnego odbyła się 4 września 1906 w wynajętym gmachu przy ulicy Królewieckiej w Płocku. Organizatorem i pierwszym dyrektorem szkoły był Józef Szczepański (ojciec pisarki Marii Kuncewiczowej). Większość uczniów i kadry nauczycielskiej stanowili byli uczniowie i nauczyciele rosyjskiego Gimnazjum Gubernialnego ...
W 1905 na fali strajku młodzieży szkolnej w zaborze rosyjskim powstało w Płocku koło Polskiej Macierzy Szkolnej, które w 1906 założyło gimnazjum z polskim językiem wykładowym. Pierwsza inauguracja roku szkolnego odbyła się 4 września 1906 w wynajętym gmachu przy ulicy Królewieckiej w Płocku. Organizatorem i pierwszym dyrektorem szkoły był Józef Szczepański (ojciec pisarki Marii Kuncewiczowej). Większość uczniów i kadry nauczycielskiej stanowili byli uczniowie i nauczyciele rosyjskiego Gimnazjum Gubernialnego (obecnie LO im. Marszałka Stanisława Małachowskiego). Inauguracja roku szkolnego 1913/1914 odbywa się już w nowo wybudowanym gmachu szkoły, który służy jej do dzisiaj. W związku z wybuchem I wojny światowej w gimnazjum powstaje w 1915 Polska Organizacja Wojskowa (POW). W kwietniu 1915 10 uczniów wstępuje do Legionów i wyrusza na front, wśród nich: Jan Mariański, Władysław Broniewski, Feliks Celmer, Józef Dzierżanowski, Stanisław Gumowski. Od września 1915 szkoła przyjmuje nazwę Gimnazjum Polskie w Płocku. W 1918 szkołę upaństwowiono i nadano jej nazwę Królewsko - Polskie Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły, a potem Państwowe Gimnazjum Męskie im. Króla Władysława Jagiełły. W 1920 do wojska polskiego wstąpiło 199 ochotników od klasy IV wzwyż. Walczyli w rejonie Ciechanowa, Mławy, Ostrołęki. Nie wszyscy uczniowie powrócili. W walkach zginęło 7, zaginęło bez wieści 6, w niewoli znalazło się 27. Za ofiarność i bohaterstwo w walce 6 osób odznaczono Krzyżem Walecznych. W 1934 szkoła zmieniła nazwę na Państwowe Gimnazjum Liceum Ogólnokształcące im. króla Władysława Jagiełły. Zmiana nazwy wynikała z przekształcenia szkoły z 8-letniego gimnazjum w 4-letnie jednolite programowo gimnazjum i 2-letnie liceum w ramach reformy szkolnictwa zainicjowanej przez ministra Janusza Jędrzejewicza.

Gimnazjum Męskie
    Gimnazjum Męskie