Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Jędryczki (d. dwór)

Gutshaus Osterbitz, Schule

1880 r.

Zabytkowy dworek wybudowany w stylu neoklasycystycznym na planie litery T. Murowany z cegły i kamienia, otynkowany, częściowo podpiwniczony. otoczony parkiem . W związku z przebudową na szkołę w latach 1905-1907 wnętrze zatraciło pierwotny charakter, zachowały się jedynie pojedyncze detale. Dziś budynek i teren szkoły podstawowej. Przed 1905 r. właściciele folwarku zamieszkiwali przestrzenną reprezentacyjną siedzibę –dworek. „Służbowe” mieszkania dla pracowników folwarku znajdowały się w parterowych ...
Zabytkowy dworek wybudowany w stylu neoklasycystycznym na planie litery T. Murowany z cegły i kamienia, otynkowany, częściowo podpiwniczony. otoczony parkiem . W związku z przebudową na szkołę w latach 1905-1907 wnętrze zatraciło pierwotny charakter, zachowały się jedynie pojedyncze detale. Dziś budynek i teren szkoły podstawowej. Przed 1905 r. właściciele folwarku zamieszkiwali przestrzenną reprezentacyjną siedzibę –dworek. „Służbowe” mieszkania dla pracowników folwarku znajdowały się w parterowych chatach. Folwark w Ostrowitem posiadał liczne budynki gospodarcze, między innymi oborę, owczarnie a nawet kuźnie i gorzelnie.

Ostrowite, szkoła.