Kościół św. Jerzego

1656 r.

Kościół wzniesiono pod koniec XIII w. Nawę i wieżę dobudowano w l. połowie XIV w. Obiekt był zniszczony w 1410 r. oraz w czasie wojny 13-letmej. Odbudowano go w połowie XV w. W tym czasie dokonano przesklepienia prezbiter¬ium. Po spaleniu przez wojska szwedzkie kościół został ponownie odbudowany w 1656 r. Odnowiony w 1885 r. W latach 1992-1993 przeprowadzono remont dachu wieży.
Kościół gotycki. Oriento¬wany. Murowany z kamienia i cegły. Szerszy i wyższy, jednoprzestrzenny, prostokątny korpus z 4-kondygna-cyjną, ...
Kościół gotycki. Oriento¬wany. Murowany z kamienia i cegły. Szerszy i wyższy, jednoprzestrzenny, prostokątny korpus z 4-kondygna-cyjną, kwadratową wieżą, od zacho¬du przechodzącą od III kondygnacji w ośmiobok, i 2-przęsłowym kamiennym prosto zamkniętym prezbiterium z zakrystią i składzikiem przy ścianie północnej. Przy ścianie południowej korpusu neogotycka kaplica Mieszkowskich zbudowana w 1904 r. na zrębie murów dawnej kruchty gotyckiej. Naroża korpusu i prezbiterium oskarpowane. Ściana wschodnia prezbiterium tynkowana, zwieńczona szczytem schodkowym ze sterczynami z końca XIII w. Ścianę zachodnią wieży zdobi ostrołukowy, wielouskokowy, profilowany portal z l pół. XIV w. Część ośmioboczna zdobiona tynkowanym fryzem opaskowym i półkoliście zamkniętymi blendami. Wieża kryta dachem namiotowym (dachówka mnich-mniszka), korpus, prezbiterium i kaplica osobnymi 2-spadowymi dachami (dachówka esówka), zakrystia wraz ze składzikiem kryte dachem pulpitowym.
Źródło Gmina Dębowa Łąka

Niedźwiedź, kościół św. Jerzego, fot. Henryk Poddębski.