Szwedzki szaniec

Szaniec w Dębówku powstał na planie nieforemnego trapezu, a jego podstawowe wymiary zawierają się w granicach pomiędzy 20,0 a 8,0 m. Wysokość wału ziemnego oszacowano na 1,5 m., a głębokość poprzedzającej go fosy do 1,0 m. Szaniec w Dębówku uważany jest za umocnione stanowisko strzeleckie piechoty. Jego podstawowym zadaniem była kontrola zbiegających się w tym miejscu ważnych traktów komunikacyjnych. Niektóre źródła podają też, że w czasach szwedzkich w Glogeiche funkcjonował posterunek celny. Inne ...
Szaniec w Dębówku powstał na planie nieforemnego trapezu, a jego podstawowe wymiary zawierają się w granicach pomiędzy 20,0 a 8,0 m. Wysokość wału ziemnego oszacowano na 1,5 m., a głębokość poprzedzającej go fosy do 1,0 m. Szaniec w Dębówku uważany jest za umocnione stanowisko strzeleckie piechoty. Jego podstawowym zadaniem była kontrola zbiegających się w tym miejscu ważnych traktów komunikacyjnych. Niektóre źródła podają też, że w czasach szwedzkich w Glogeiche funkcjonował posterunek celny. Inne wspominają o licznych przemarszach podczas wojny trzydziestoletniej w pobliżu Dębówka wojsk różnego rodzaju.

Szaniec w Dębówku, podobnie jak dzieło kleszczowe w Czerwonaku wskutek gospodarczej eksploatacji lasu ulega postępującemu zatarciu. Niektóre jego elementy jednak wciąż jeszcze pozostają wyraziste. (info ze strony pana Jana Wojtasika )

Szwedzki szaniec w sąsiedztwie dawnej osady Dębówko (szaniec znajduje ...
    Szwedzki szaniec