Jezioro Studzienne

Jezioro Proboszczowskie

Obszar Chronionego Krajobrazu Rynny Jezior Byszewskich

Obszar Chronionego Krajobrazu Rynny Jezior Byszewskich w większości znajduje się na terenie gminy Koronowo. Pod względem fizyczno-geograficznym jest położony na obszarze mezoregionu Pojezierza Krajeńskiego. Jedynie jego część północno-wschodnia łącząca się z Obszarem Chronionego Krajobrazu Zalewu Koronowskiego leży w obrębie Doliny Brdy. Obszar obejmuje ciąg polodowcowych jezior rynnowych połączonych rzeką Krówką. Przepływ wód następuje z południa na północ. Wszystkie jeziora są wąskie, wydłużone, ...
Obszar Chronionego Krajobrazu Rynny Jezior Byszewskich w większości znajduje się na terenie gminy Koronowo. Pod względem fizyczno-geograficznym jest położony na obszarze mezoregionu Pojezierza Krajeńskiego. Jedynie jego część północno-wschodnia łącząca się z Obszarem Chronionego Krajobrazu Zalewu Koronowskiego leży w obrębie Doliny Brdy. Obszar obejmuje ciąg polodowcowych jezior rynnowych połączonych rzeką Krówką. Przepływ wód następuje z południa na północ. Wszystkie jeziora są wąskie, wydłużone, głębokie, o wysokich brzegach i dobrej jakości wód. Akweny położone w północnej części rynny wkomponowane są w kompleks leśny. Obiekty w południowej części rynny jeziornej otoczone są zadrzewieniami ze skupiskami dębów, grabów, buków i wiązów. Największym akwenem jest Jezioro Słupowskie o powierzchni 119,9 ha i głębokości maksymalnej 34,4 m położone na południowym krańcu całego ciągu jezior.
Łańcuch jezior byszewskich: Stoczek, Piaseczno, Płotwice, Kadzionka, Staw Młyński, Tobolno Duże, Tobolno Małe, Piekło, Długie, Krosna, Studzienne, Wierzchucińskie Małe, Wierzchucińskie Duże oraz Słupowskie. To ostatnie znane jest rybakom, z niedostępnej niestety wędkarzom, lecz wybornej dla każdego smakosza sielawy. Łańcuch biegnie niemal równolegle do Zalewu Koronowskiego. Wszystkie jeziora są wąskie, wydłużone, głębokie, o wysokich brzegach. W starych dokumentach jeziora te noszą wspólną nazwę Plitwica. Stąd wniosek, że niegdyś stanowiły jedną rynnę odpływową wyżłobioną przez wody lodowcowe. Na skutek obniżenia się poziomu wód rynna z czasem uległa podziałowi tworząc łańcuch złożony z 16 uroczych jezior, ciągnących się na przestrzeni 30 km. Większość jezior jest wkomponowana w kompleks leśny okalający zewsząd Zalew Koronowski. Wędrówka tą małą puszczą jest bardzo pasjonująca, rzadko bowiem w Polsce można spotkać w jednym miejscu tak malownicze skupiska dębów, grabów, buków i wiązów. Okolice te to również raj dla wędkarzy, grzybiarzy i wszelkich innych łowców przygód. Liczna jest również populacja ptaków śpiewających: drozdów, zięb, kosów, wilg.