Dom nr 68 (stary)

Dom mieszkalny nr 68 (niezamieszkały ) w typie chałupy saskiej, stanowi obecnie unikalny przykład historycznej zabudowy mieszkalnej pasa nad-morskiego. Jest to obiekt wąskofrontowy, 3-osiowy, pod dachem naczółkowym (pierwotnie dymnikowym), z zachowaną oryginalna więźba dachową noszacą ślady kurności. Pierwotnie chałupę zbudowano w technice szachulcowej, jako dom bezkominowy (kurny) z charakterystyczną wysoką sienią, w 1 ćw. XX w. została ona przemurowana. Po 1945 r. przemurowano także aneks frontowy ...
Dom mieszkalny nr 68 (niezamieszkały ) w typie chałupy saskiej, stanowi obecnie unikalny przykład historycznej zabudowy mieszkalnej pasa nad-morskiego. Jest to obiekt wąskofrontowy, 3-osiowy, pod dachem naczółkowym (pierwotnie dymnikowym), z zachowaną oryginalna więźba dachową noszacą ślady kurności. Pierwotnie chałupę zbudowano w technice szachulcowej, jako dom bezkominowy (kurny) z charakterystyczną wysoką sienią, w 1 ćw. XX w. została ona przemurowana. Po 1945 r. przemurowano także aneks frontowy (pierwotnie ryglowy).
Obiekt ten stanowi unikatowy przykład chałupy na wzorze saskim o metryce XVIII-wiecznej.
Źródło Gmina Kołobrzeg