Jezioro Chłop

Kloppsee

Chłop (niem. Kloppsee) – jezioro rynnowe o powierzchni 227 ha i średniej głębokości 9 m (max głębokość 23 m), położone w Pszczewskim Parku Krajobrazowym, w tzw. rynnie jezior Zbąszyńskich.

Jezioro ma urozmaiconą linię brzegową. Jego pagórkowate obrzeże jest w większości porośnięte lasami. Dzięki swoim walorom przyrodniczym i czystości jezioro jest wykorzystywane turystycznie. Znajduje się tu kilka ośrodków wczasowych oraz pól namiotowych. Około 1 km od północnego krańca zbiornika położona jest ...

Jezioro ma urozmaiconą linię brzegową. Jego pagórkowate obrzeże jest w większości porośnięte lasami. Dzięki swoim walorom przyrodniczym i czystości jezioro jest wykorzystywane turystycznie. Znajduje się tu kilka ośrodków wczasowych oraz pól namiotowych. Około 1 km od północnego krańca zbiornika położona jest miejscowość Pszczew.

Pejzaż okolic jez. Chłop koło Pszczewa fot. E. Falkowski
    Jezioro Chłop. Fot. B. Bielec.