Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy (ruina)

Stadtisches Waldheim, Mazurski Uniwersytet Ludowy

Istnieje częściowo

Niedaleko mazurskiego miasteczka Pasym nad jeziorem Kalwa przed wojną zbudowano kompleks turystyczny. Miejsce to wkrótce stało się znane jako ośrodek sportów wodnych i zimowych oraz jako miejscowość turystyczna. Kompleks turystyczny obejmował pensjonat wybudowany w 1927 r. W 1932 r wybudowano małą skocznię narciarską z wyciągiem krzesełkowym i tor saneczkowy, przystań wodną i liczne kawiarnie. Obiekty, służyły m.in. kadrze Niemiec w przygotowaniach do Zimowych Igrzysk Olimpijskich. To obecne Rudziska ...
Niedaleko mazurskiego miasteczka Pasym nad jeziorem Kalwa przed wojną zbudowano kompleks turystyczny. Miejsce to wkrótce stało się znane jako ośrodek sportów wodnych i zimowych oraz jako miejscowość turystyczna. Kompleks turystyczny obejmował pensjonat wybudowany w 1927 r. W 1932 r wybudowano małą skocznię narciarską z wyciągiem krzesełkowym i tor saneczkowy, przystań wodną i liczne kawiarnie. Obiekty, służyły m.in. kadrze Niemiec w przygotowaniach do Zimowych Igrzysk Olimpijskich. To obecne Rudziska Pasymskie. Po 1945 r. funkcjonował tu założony przez Karola Małłka Mazurski Uniwersytet Ludowy. Nauka i pobyt w Uniwersytecie były bezpłatne. Uczniowie mieli zapewnione zakwaterowanie w internacie. Grono nauczycielskie stanowili czterej wykładowcy: K. Małłek, A. Małłek, Gruszczyk, G. Niszk.
Wśród nauczanych przedmiotów znalazły miejsce: historia, język polski, geografia i przyroda. Gustaw Niszk prowadził zespół teatralny, zajęcia kulturalno-oświatowe oraz zespół pieśni i tańca. Młodzież odbywała często wycieczki do ciekawych miejsc naszego kraju. Uniwersytet prowadził swą działalność przez 15 lat. W tym czasie ukończyło w nim naukę przeszło pięciuset absolwentów.
Małłek był kierownikiem uniwersytetu w latach 1945- 50, potem także w latach 1957 - 1960, po czym przeniósł się do wsi Krutyń na Mazurach. Tam pisał książki (m.in. "Dąb nad Mukrem") i tam zmarł.
Tymczasem w Rudziskach Pasymskich zmieniali się gospodarze obiektów po Mazurskim Uniwersytecie Ludowym. Był tu między innymi ośrodek szkoleniowy organizacji młodzieżowych, następnie przejął obiekty Związek Nauczycielstwa Polskiego. W 1987 roku w głównym budynku wybuchł pożar. Nie znaleziono pieniędzy na odbudowę i ośrodek opustoszał. W latach 90. XX wieku został przejęty przez gminę Pasym.
Niestety, z dawnego wspaniałego kompleksu i późniejszego uniwersytetu zostały tylko ruiny.

Przedwojenny ośrodek turystyczny i sportowy w Rudziskach Pasymskich, ...