Pomnik wojenny (Breń)

Kościół Józefa Oblubieńca NMP

Kirche

Kościół parafialny stojący na wzniesieniu zbudowany został z początkiem XX w. Jest wzniesiony z cegły w stylu neoromańskim, na planie prostokąta. Od wschodu ma kwadratowe prezbiterium, od zachodu wieżę na planie prostokąta. Od strony południowo-wschodniej mieści się zakrystia. Od tej strony przy wejściu na teren kościelny stoi też wykonana z głazów grota z figurką Niepokalanej Maryi Panny.
Wnętrze przykryte jest drewnianym sklepieniem beczkowym. Na ścianie zachodniej empora organowa z neobarokowymi ...
Wnętrze przykryte jest drewnianym sklepieniem beczkowym. Na ścianie zachodniej empora organowa z neobarokowymi organami. Na ścianach malowidła przedstawiające symbole eucharystyczne. Tabernakulum umieszczone po prawej stronie, po przeciwnej obraz Matki Bożej Rokitniańskiej. Witraż na ścianie prezbiterium przedstawia patrona kościoła św. Józefa z Dzieciątkiem. Kolejne witraże w ścianie południowej to św. Wojciech, św. Stanisław Kostka, św. Cecylia, po przeciwnej św. Izydor, św. Jadwiga iśw. Kazimierz Królewicz.
Źródło - strona parafii

Breń. Sklep kolonialny, kościół i szkoła.