Szczawienko
ragnar - Administrator: Podmieniłem, zaraz poprawię znaczniki.
Żłobek Miejski, ul. Władysława Łokietka, Gryfino
stap: Oo-o! W sedno! :) A może to projekt adaptowany? Może miała taka stacja tu być? :)
pl. Rynek, Leszno
t.ziemlicki@wp.pl: Ok. Zmieniłem datowanie
Budynek Wydz. Matematyki, Informatyki i Ekonometrii oraz Wydz.Fizyki i Astronomii U.Z. (A-29), ul. Szafrana Zygmunta, Prof., Zielona Góra
jawc - Administrator: Bez skrótów byłaby jeszcze dłuższa :-) <br>Niestety, większość jednostek organizacyjnych U.Z. ma rozbudowane nazwy, a jeszcze - tak jak tu - budynki są w użytkowaniu różnych wydziałów / instytutów. Alternatywą nazewniczą byłaby tylko konwencja "Uniwersytet Zielonogórski - budynek XX" (z dalszymi szczegółami w opisie) - w stylu np. Politechniki Wrocławskiej (choć i tam zdarzają się rozbudowane ...
Pierzeja wschodnia, pl. Rynek, Leszno
Zbigniew Franczukowski (bynio): Pierzeja wschodnia, niepoprawny opis niemiecki.
Pierzeja południowa, pl. Rynek, Leszno
Zbigniew Franczukowski (bynio): Pierzeja południowa

Dolnośląskie Społeczne Muzeum Kolejnictwa we Wrocławiu
Autor: ToMeK°, Data dodania: 2020-06-25 14:25:21, Aktualizacja: 2020-06-26 18:58:03, Odsłon: 391

Petycja w sprawie utworzenia siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa, w sąsiedztwie Parku Henrykowskiego, na dawnych, dziś już nieużytkowanych terenach służących obrządzaniu parowozów. https://www.petycjeonline.com/emb/270227

Petycja Stowarzyszenia - Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu o przeznaczenie nieużytkowanego torowiska obok stacji Wrocław Główny na utworzenie siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa. Torowisko te obecnie jest w posiadaniu spółki Polregio, ale od 30 lat jest nie używane. Jest to teren dawnego nawęglania parowozów lokomotywowni Wrocław Gł., który w obecnym kształcie powstał ponad 90 lat temu.
Stowarzyszenie - Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu zgromadziło już około 100 zabytkowych pojazdów kolejowych, z czego spora cześć jest znana modelarzom i kolekcjonerom z miniatur kolejowych w różnych skalach. Obecnie jednak bez oficjalnej siedziby muzeum - skansenu nie jest możliwe ich udostępnianie ... A chcemy aby to miejsce i znajdujący się tam zbiór zabytkowego taboru kolejowego mógł być dobrym miejscem dla modelarzy i kolekcjonerów miniatur kolejowych do spotkań, analiz i porównań modeli i ich pierwowzorów.

link do petycji:

a tu więcej o całej koncepcji muzeum:

/ / / / /
ToMeK | 2020-06-25 20:47:47 | edytowany: 2020-06-26 17:51:39
Proszę Administrację o edycję artykułu i sprawienie, by linki działały.
ToMeK | 2020-06-25 20:53:20
petycja strona o muzeum
railman | 2020-06-25 21:20:42
Spójna koncepcja zagospodarowania nieużywanych obiektów kolejowych o dużej wartości historycznej w centrum Wrocławia. Oby tylko starczyło odwagi w jej realizacji.
Prośba o poprawienie nazwy artykułu, brak spacji "DolnośląskieSpołeczne....".
Wizualizacja.