Kościół Świętego Mikołaja, pl. Rynek, Bydgoszcz
Antoni Kuczek: Dziękuję.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Nowy Sącz), Nowy Sącz
Antoni Kuczek: „Inne” -jedyna możliwa przy korzystaniu z dokumentów pobranych z Internetu, (tak mi mówiono, swego czasu, pasująca do tej sytuacji). Dotychczas osobiście korzystałem z zasady - powielanie jest dozwolone pod warunkiem podania źródła. Sama strona została zredagowana ostatnio, zastrzeżenia i konieczność ubiegania się o zgodę, jest nowością. Zdjęcia które na bieżąco zamieszczam ...
ul. Kościelna, Sucha Beskidzka
Petroniusz (admin): Ryszardzie, wysłałem do Ciebie e-mail. Proszę abyś zerknął i odpisał. Później usunę ten komentarz.
ul. Czeska, Kłodzko
Zbigniew Franczukowski (bynio): To jest ulica Czeska - przepisałem.
Pocztówki wielopolowe z Babimostu, Babimost
Popski: Prawe górne to Laski Dolne - dopisałem.
Budynek nr 50-52, ul. Szczytnicka, Wrocław
maras - Administrator: Na wprost widoczna kamienica nr 5 przy ul. Ładnej oraz nieistniejąca kamienica nr 3 - założyłem obiekt.

Krzysztof Bach

Dolnośląskie Społeczne Muzeum Kolejnictwa we Wrocławiu
Autor: ToMeK°, Data dodania: 2020-06-25 14:25:21, Aktualizacja: 2020-06-26 18:58:03, Odsłon: 1022

Petycja w sprawie utworzenia siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa, w sąsiedztwie Parku Henrykowskiego, na dawnych, dziś już nieużytkowanych terenach służących obrządzaniu parowozów. https://www.petycjeonline.com/emb/270227

Petycja Stowarzyszenia - Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu o przeznaczenie nieużytkowanego torowiska obok stacji Wrocław Główny na utworzenie siedziby Dolnośląskiego Społecznego Muzeum Kolejnictwa. Torowisko te obecnie jest w posiadaniu spółki Polregio, ale od 30 lat jest nie używane. Jest to teren dawnego nawęglania parowozów lokomotywowni Wrocław Gł., który w obecnym kształcie powstał ponad 90 lat temu.
Stowarzyszenie - Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu zgromadziło już około 100 zabytkowych pojazdów kolejowych, z czego spora cześć jest znana modelarzom i kolekcjonerom z miniatur kolejowych w różnych skalach. Obecnie jednak bez oficjalnej siedziby muzeum - skansenu nie jest możliwe ich udostępnianie ... A chcemy aby to miejsce i znajdujący się tam zbiór zabytkowego taboru kolejowego mógł być dobrym miejscem dla modelarzy i kolekcjonerów miniatur kolejowych do spotkań, analiz i porównań modeli i ich pierwowzorów.

link do petycji:

a tu więcej o całej koncepcji muzeum:

/ / / / /
ToMeK | 2020-06-25 20:47:47 | edytowany: 2020-06-26 17:51:39
Proszę Administrację o edycję artykułu i sprawienie, by linki działały.
ToMeK | 2020-06-25 20:53:20
petycja strona o muzeum
railman | 2020-06-25 21:20:42
Spójna koncepcja zagospodarowania nieużywanych obiektów kolejowych o dużej wartości historycznej w centrum Wrocławia. Oby tylko starczyło odwagi w jej realizacji.
Prośba o poprawienie nazwy artykułu, brak spacji "DolnośląskieSpołeczne....".
Wizualizacja.